Turner Lars Boerrigter: 'Elke training is weer anders'

EMMEN

Lars Boerrigter is 23 jaar en hij woont in Emmen. Hij maakt komend weekend kans op de titel Sportman van het jaar 2017 in zijn gemeente. Lees meer over Lars in deze Sportpraat.

Welk werk doe je? “Ik behaalde in 2016 het diploma van de opleiding Werktuigbouwkunde en doe inmiddels een tweejarig traineeship. Hiermee krijg je de mogelijkheid om binnen twee jaar tijd bij drie verschillende bedrijven te werken.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Sinds mijn vijfde jaar doe ik al aan turnen en nog altijd met plezier. Op dit moment train ik twee keer per week in Sportstad Heerenveen bij WIK FTC en op zaterdag bij RK Dos in Kampen. Tijdens wedstrijddagen kom ik uit voor RK Dos Kampen.” Wat maakt deze sport zo leuk? “De afwisseling! Turnen is een sport waarbij je veel spiergroepen triggert en heel afwisselend bezig bent. Elke training is weer anders en elke training kom je steeds een stapje dichter bij het element dat je wilt leren. Omdat er zoveel verschillende elementen zijn, krijg je ook met heel veel verschillende technieken te maken. Daardoor ben je niet continu met hetzelfde trucje of spelletje bezig.” In welk team sport je? “Turnen is een individuele sport. Wel wordt één keer per jaar de nationale teamcup (NTC) georganiseerd waarbij je met een team de wedstrijd draait, maar dan ben je wel alleen op een toestel bezig. Wat wel leuk is aan deze wedstrijd, is dat je met je team een drive hebt en elkaar mentaal heel erg goed kan steunen. Tenslotte is het belangrijk dat het hele team goed presteert op een toestel. Het team waarvoor ik dan uitkom is het seniorenteam van RK Dos Kampen.” Wat is het mooiste aan dit team? “Het mooiste is de drive die je samen hebt. Turnen is en blijft een individuele sport, maar je traint wel wekelijks samen en op die manier geef je elkaar de nodige mentale steun.” Op welk niveau sport je? “Eerste divisie. Binnen het turnen is dit het op één na hoogste niveau en vergelijkbaar met de Jupiler League bij het voetbal.” Waarom sport je bij jouw club? “Ik train in Heerenveen omdat de accommodatie daar het beste is in het noorden van het land.” Hoe vaak train je per week? “Momenteel train ik twee per week in Heerenveen en één keer in Kampen. Tijdens een wedstrijdperiode train ik nog een keer extra.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “De laatste wedstrijd was de NTC (nationale teamcup) die werd gehouden in Amsterdam. Op dat moment had ik last van een knieblessure waardoor ik niet mijn volledige programma kon draaien, maar toch deed ik wat ik kon binnen mijn mogelijkheden en zijn wij uiteindelijk derde van Nederland met het team geworden.” Gloriemoment? “Sinds jaar en dag draai ik redelijk mee op mijn niveau, maar in 2016 had ik mijn eerste echte hoogtepunt in de turnsport. Ik werd toen nationaal kampioen allround op mijn niveau.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik wil het liefst nog een keer de Nederlandse titel halen.” Grootste blunder? “Turnen is een sport van vallen en opstaan. Tijdens een training gebeuren zoveel dingen en gaan er ook zoveel dingen mis, waardoor er niet echt een grootste blunder valt te benoemen. Wat recentelijk wel gebeurde, is dat ik met een val van voltige mijn knie verdraaid had vlak voor de laatste NTC, waar we uiteindelijk toch derde met het team zijn geworden. Deze knieverdraaiing zorgde er toen voor dat ik niet mijn volledige programma kon draaien tijdens de wedstrijd.” Wie is jouw grote voorbeeld? “Dat is én blijft Epke Zonderland.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “In mijn vrije tijd kijk ik Netflix en game ik. Waar ik momenteel ook weer meer mee bezig ben, is het editen van video’s.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “De sportverkiezing van de gemeente Emmen wordt op zaterdag 27 januari gehouden. Daar ben ik genomineerd als Sportman van het jaar. Een aanrader om te komen kijken.”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportpraat? Stuur een verzoek naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie