Dakloze man uit Emmen hoort jaar cel eisen na diverse diefstallen

EMMEN

Een 41-jarige inwoner van Emmen heeft vandaag een jaar cel tegen zich horen eisen. De man - van oorsprong van Somalische afkomst - heeft een drietal diefstallen, waarvan eentje met geweld, op zijn kerfstok.

De afgelopen jaren werd hij al meerdere keren veroordeeld wegens diefstal. Sinds hij in 2015 als ongewenste vreemdeling door het leven moet, heeft hij geen dak meer boven zijn hoofd. Hij komt volgens de officier van justitie nu ook niet meer in aanmerking voor hulp van de reclassering. Na meerdere celstraffen was hij afgelopen zomer een vrij man maar ging meteen de fout weer in. Samen met een andere man werd hij betrap toe hij in een leegstaand gebouw aan de Boslaan in Emmen inbrak. De twee waren koperen buizen aan het stelen, die ze wilden gaan verkopen. "We hadden geld nodig", aldus de 41-jarige drugsverslaafde man in de rechtszaal in Assen. Een maand later werd hij bij een warenhuis in Emmerhout betrapt op winkeldiefstal. Hij stal er sloffen en meerdere flessen parfum. Dat bekende hij ook tijdens de rechtszaak. Bij de Lidl in de wijk Emmerhout liep hij op 8 oktober met een paar zakken garnalen naar buiten die hij niet had afgerekend. Twee medewerkers gingen achter hem aan. Ze vroegen hem mee terug te lopen naar de winkel, maar de man weigerde en werd agressief. De Emmenaar gaf een van de mannen een harde duw. Daarna doken de twee bovenop hem en hielden ze hem net zo lang in de houdgreep tot de politie er was. Ondertussen lukte het de Emmenaar een van de medewerkers in zijn borst te bijten. De man ontkende dat. Waar hij na zijn celstraf naartoe moet, zei hij ook niet te weten. Terug naar Somalië, waar zijn beide ouders jaren geleden zijn vermoord, kan hij naar eigen zeggen niet. De uitspraak is op 8 februari, meldt Dagblad van het Noorden.

Auteur

Jessica Koning