Emmen zoekt kinderpoëet

EMMEN

De gemeente Emmen krijgt een Kinderdichter. Deze jonge Emmenaar in de leeftijd van 10 tot 12 jaar wordt een jaar lang de ambassadeur van kinderpoëzie in de gemeente.

De Kinderdichter wordt begeleid door een professionele dichter uit de regio en schrijft iedere drie maanden minimaal één gedicht en treedt regelmatig op. Leerlingen van deelnemende scholen in de gemeente volgen workshops van een professionele dichter. De kinderen maken zo op een laagdrempelige manier kennis met poëzie. De gedichten die de leerlingen tijdens de workshops schrijven, worden ingezonden voor een wedstrijd. Een vakjury maakt tijdens een feestelijke finale de winnaar bekend. De winnaar is een jaar lang de eerste Emmense Kinderdichter.

Kinderdichter

Het Poëziepaleis is initiatiefnemer van het project. In samenwerking met gemeentedichter Joep van Ruiten, Bibliotheek Emmen en de Kunstbeweging hebben zij de Kinderdichter in het leven geroepen. Basisschooldirecteur Marike Venema: “Kinderen leren in korte zinnen en woorden hun gevoel te verwoorden, ze leren de kunst van het weglaten en te komen tot de essentie van een boodschap.” In de nieuwe Cultuurnota zet de gemeente Emmen verder in op cultuureducatie voor het primair onderwijs. De Kinderdichter draagt bij aan de realisatie van dat voornemen, meent wethouder Robert Kleine. “We willen graag dat kinderen op school in aanraking komen met cultuur en door dit initiatief gaat dat zeker lukken. Een mooie manier om ook kinderen die zelf niet op het idee zouden komen om gedichten te schrijven, hiermee kennis te laten maken.” De wethouder heeft vorige week de subsidie voor de Kinderdichter vastgesteld op 2000 euro.

Auteur

Redactie