De wereld rond op basisschool De Lisdodde

EMMEN

Basisschool De Lisdodde in de Emmer wijk Rietlanden legt de focus op kennismaking met culturen van andere landen. Dit schooljaar gebeurt dat met behulp van een ontwikkeld theaterproject.

Isa Terpstra, zij is cultuurcoördinator op de school, vertelt: “Onze leerlingen gaan jaarlijks denkbeeldig op reis naar andere landen.” Vanwege de beleving van die reizen werkt de school samen met Frank Odijk. Hij laat de leerlingen ervaren hoe het is om eens in de huid van een andere wereldburgers te kruipen. De insteek van dit project is een kennismaking met gebruiken en rituelen van andere culturen. “In groep 1 wordt aandacht besteed aan de eigen Nederlandse cultuur. In groep 2 gaat het over Afrika, groep 3 maakt kennis met de gebruiken van Italië en verder komen respectievelijk de culturen van China, Suriname, Marokko en Indonesië aan bod”, legt Terpstra uit. In het theaterproject ’Andere culturen’ krijgen alle 495 leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 van De Lisdodde een theaterworkshop. De school combineert op deze manier het vak Wereldoriëntatie met kunst- en cultuuronderwijs. “De leerlingen ontdekken niet alleen hoe de wereld in elkaar zit, maar leren tegelijkertijd ook samenwerken en respect hebben voor elkaars verschillen.” De Emmer stichting De Kunstbeweging heeft als taak de scholen te ondersteunen bij het vormgeven van hun kunst- en cultuuronderwijs en is als zodanig betrokken bij veel kunstprojecten op de Emmer basisscholen. Basisscholen die ook professionele docenten willen betrekken bij hun cultuuronderwijs kunnen aanbieders vinden op www.cultuurmarktplaatsemmen.nl.

Auteur

Redactie