Hendrik de Gooijer: ‘Horeca wordt uitgemolken’

EMMEN

Hendrik (38) en Dirk (42) de Gooijer uit Emmen zijn vorige week gestart met Bezorgland.nl. Daarmee openen ze de aanval op gigant Thuisbezorgd, want ze beloven betere voorwaarden.

Door Vincent Trechsel Voor mensen die geen zin hebben om te koken of niks meer in huis hebben is het wel zo handig: een online bestelling plaatsen, die niet veel later wordt bezorgd. De aanbieders zijn gesorteerd en de keuze is ruim. Gemak dient de mens, zeg maar. Zo fijn als dat voor de consument is, zo vervelend is dat tegenwoordig voor de restauranteigenaren. Die ondernemers zijn namelijk afhankelijk van marktleider Thuisbezorgd.nl en die heeft in een paar jaar tijd de commissie aanzienlijk laten oplopen. Hendrik: “Die tarieven zaten op zo’n vijf procent. Dat is inmiddels veertien.” En dus startten de Emmenaren de eigen bezorgdienst Bezorgland.nl, met Zuidoost-Drenthe als uitvalsbasis. In Emmen en omgeving kunnen de broers al terugvallen op ruim vijftig aangesloten restaurants. Vanuit daar moet de olievlek worden gecreëerd. Ervaring deden de broers op toen ze snackbar Oscars in Emmen runden (de snackbar is vorig jaar april verkocht, red.) en daar een bezorgservice hadden. De bestellingen gingen via Thuisbezorgd. Dirk: “Het bedrag dat van een bestelling naar Thuisbezorgd ging, werd per jaar meer. Toen zijn we gaan nadenken over een alternatief.”

Alternatief

Het alternatief is nu in de lucht en biedt betere voorwaarden voor ondernemers, beloven de broers. De commissie – het bedrag dat naar de website gaat – is stukken lager dan bij de marktbepaler. Dirk: “De consument merkt er echt helemaal niks van, alleen is het voor de ondernemer beter.” De broers – beide aanhangers van voetbalclub WKE – willen de consument bewust maken. Het duo denkt: als je weet dat er enkel voor het plaatsen van een bestelling veel geld wordt afgetroggeld van een restaurant waar je graag eten bestelt, dan probeer je toch op een andere manier je bestelling door te geven? Hendrik: “De horeca wordt uitgemolken, dit kan zo niet langer. Sommige ondernemers hebben het zelf niet eens door. Dat komt omdat je de kosten niet onder ogen krijgt. Het netto bedrag – nadat Thuisbezorgd zijn portie er tussenuit heeft gevist – wordt alleen bijgeschreven. Mentaal heel slim.”

Ambitie

Waarom een vergelijkbaar initiatief niet eerder is opgezet, wijten de Emmenaren aan durf. Het alternatief was er niet en kennelijk had geen enkele ondernemer de ballen of kennis om een bezorgdienst op te zetten. Ondertussen is wel 95 procent van de snackbars in Emmen aangesloten bij Bezorgland.nl. Hendrik: “Die overige vijf procent wil wel, maar is franchise dus dat duurt nog even.” Wat de ambitie is van de broers vinden ze lastig te bepalen. Groter worden, bekender worden. En wat als ze zo groot worden als hun grote broer? Gaan de prijzen dan ook over de kop? Dirk: “Echt niet! Dan gooien we onze eigen glazen in.”

Auteur

Redactie