Burgemeesterscolumn: MM Gezond

Emmen

Of ik zin heb om mee te doen met een ‘uitdaging’: 30 dagen zonder alcohol. Natuurlijk. Al was het maar omdat ik het een goede zaak vind om jeugd te wijzen op de gevaren van overmatig alcoholgebruik. Eerlijk gezegd lijkt het me niet zo’n grote opgave. Ik drink wel eens een wijntje, en in de zomer ook wel een biertje. Maar ik kan echt wel 30 dagen zonder. Kijk, 30 dagen zonder hagelslag zou een grotere opgave zijn. En 30 dagen zonder sport zou ik amper overleven.

Mijn hele leven doe ik al aan sport. Voetbal, zowel op het veld als in de zaal, bleef jaren de hoofdsport. Later kwam daar het hardlopen bij, inclusief drie marathons. Ook als burgemeester blijft sport een belangrijk deel van mijn leven. Als ik niet drie-vier keer in de week kan hardlopen of racefietsen, gaat het niet goed. Ook bestuurlijk is sport van belang. Zo heb ik op vrijdag eerst een bespreking bij Sport Drenthe, waar ik voorzitter van ben. Ik overleg daarna met een sportjournalist, die de voetbalinterland Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland nieuw leven in wil blazen. Op het stadion vergadert de Vereniging Sport & Gemeenten Noord, waar ik ook de voorzitter van mag zijn. Daarna ben ik bij de aftrap van Naoberschap United; met een aantal leuke Emmenaren proberen we een deel van het sponsorgeld in te zetten voor mooie maatschappelijke activiteiten. Zo stel ik voor om wat geld te geven aan de nieuwe bus voor de Mytylschool (28 maart benefietavond!). Het sportavondje FC Emmen krijgt nog een mooi vervolg: het dankwoord aan Henk Eising voor zijn tomeloze inzet, de onthulling van de nieuwe stadionnaam ‘Oude Meerdijk’, en een mooi potje waarin FC Emmen verdiend wint. Maar het sportieve hoogtepunt had ik al eerder op de dag. De bekende hardloper Gerrit Voortman had mij uitgenodigd om een keer mee te gaan met de hardloopgroep van De Trans. Het is een groep van zo’n tien verstandelijk beperkte bewoners van de Trans, die hardlopen leuk vindt. Bovendien gaat er een aantal bewoners in rolstoel mee. We starten net na een enorme bui. Het is een bont gezelschap. Sommige praten de hele tijd, anderen neuriën zachtjes voor zich uit. Maar ze genieten allemaal op hun manier. Gerrit, een topper in de hardloopwereld, begeleidt ze allemaal even enthousiast. Hij holt als een jonge hond van voor naar achter. Aan De Rietplas stoppen we even bij een groot klimtoestel. Een voor een gaan we er overheen. Harron is een heel goede loper. Hij woog meer dan 100 kilo, maar door intensieve begeleiding van Gerrit loopt hij nu zelfs halve marathons. Harron vindt het wat eng op het klimrek. Boven durft hij geen stap meer te zetten. Gerrit praat rustig op hem in: “Komt goed, je kan het.” Harron schreeuwt wat. Iedereen kijkt gespannen toe. Maar ineens zet hij de stap vooruit en komt veilig beneden. Hij glundert na een high five van Gerrit en de burgemeester. Weer wat overwonnen. Prachtig. Dat is ook sport. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie