Herry Thole: ‘Mijn broer Theo was een echte geleerde’

EMMER-COMPASCUUM

Herry Thole is 70 jaar en woont in Emmer-Compascuum. Hij studeerde onder meer statistiek en wiskunde. Lees meer over Herry in deze Doorloper.

Een relatie? “Ik ben 36 jaar getrouwd met Annie Wierenga uit Roswinkel.” Mijn woonplaats Emmer-Compascuum is... “Op zich geen knus klein dorpje, maar echt uitgestrekt en het grootste dorp qua oppervlakte van de gemeente Emmen.” Als ik de baas van mijn woonplaats zou zijn, dan... “Zou ik het centrum van Emmer-Compascuum eerst mooi maken en dan graag betere straten. Vooral de klinkerstraten zijn slecht voor bijvoorbeeld scootmobielen.” Vroeger ging ik altijd stappen in... “Barger-Compascuum (Jo Bakker) en Emmer-Compascuum.” Als mijn favoriete club FC Bayern München wint, dan... “Is mijn dag goed en drink ik misschien een extra biertje.” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was... “Dat was op de lagere school. Elke morgen naar de heilige mis en dan kijken naar de meisjes in de andere banken zoals bijvoorbeeld Elly.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed... “Dat was laatst op een dinsdag met mijn kleindochter van 2,5 jaar. Zij is zo dartel en vrolijk!” En dat ik huilde ook... “Ik ben nog steeds droevig om mijn broer Theo, die in 1996 van de trap viel in zijn eigen woning in Groningen en overleed. Hij was een echte geleerde.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is... “Etymologisch Woordenboek. Ik zoek alle woorden op die ik niet kan thuisbrengen. Ik zoek de betekenis en afkomst. Op de lagere school vond ik Arendsoog mooi.” Je kunt me wakker maken voor... “Bloedworst.” Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is... “In mijn kas kijken naar de vruchten.” Als ik niet in Emmer-Compascuum zou wonen, dan... “Zou ik in Groningen of Zuidlaren of misschien Ter Apel wonen.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje... “Gina Geerdink van gymclub UNIDO in ons dorp.” Wat ik vroeger wilde worden is... “Eerst priester zoals mijn oom, maar later niet meer specifiek een vak. Na de militaire dienst kwam een plek vrij op de statistische afdeling bij de AKZO. Daar ben ik gebleven tot mijn pensioen.” Wat ik uiteindelijk geworden ben, is... “Statisticus bij de AKZO.” Mijn hobby’s zijn… “Tuinieren, sport en de tuin en kas. Ik ben vele jaren bestuurslid geweest bij voetbalvereniging CEC (20 jaar), gymvereniging UNIDO/TEC (45 jaar), de plaatselijke vijvercommissie (17 jaar), raadslid voor het CDA (20 jaar), penningmeester van de Rooms-Katholieke kerk (8 jaar), het 4 mei comité (3 jaar), EMCO (4 jaar) en WMD (ook 4 jaar).” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is... “Mijn reis naar Australië (1980), Rusland (1972), huwelijksreis (1982) naar Canada en naar de Verenigde Staten met mijn gezin in 2003. Verder natuurlijk de geboorte van onze zoons Herwin en Laurin en de twee kleinkinderen Fieke en Joost.” Ook deelnemen aan deze rubriek? Mail jouw verzoek naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie