‘Ik word hier vrolijk van, juf’

EMMEN

“Yes, vandaag weer muziek!” Zomaar een kreet die muziekdocent Ingrid van der Klei opvangt als ze op donderdagochtend de Montessorischool Emmen binnenloopt.

“Muziek is overal, iedereen hoort de hele dag muziek in winkelcentra, in wachtkamers en op straat. Muziek raakt je emotie, je krijgt zin om te dansen of te zingen. Maar muziek doet meer. Muziekles stimuleert de hersenen, zorgt voor concentratie en focus en brengt een positieve verbinding tot stand in een klas of groep.” Was getekend, Ingrid van der Klei.

Scholen

Maar liefst zeventien scholen in de gemeente Emmen maken via De Kunstbeweging gebruik van het project Klasse Muziek. Hiermee wordt een wekelijkse muziekles gerealiseerd voor zo’n 750 leerlingen. De Emmer Montessorischool is daar één van. Ingrid van der Klei, juf op die school, geeft hier de wekelijkse muzieklessen voor groep 4 tot en met 6. Van der Klei vertelt: “In de lessen besteed ik aandacht aan het bespelen van diverse instrumenten zoals boomwhackers, regenboogstaven en ook de blokfluit. Ik leer de kinderen de basisbeginselen van het notenschrift en uiteraard zingen we allerlei leuke liedjes, ook met behulp van digitale hulpmiddelen. Soms werken we met thema’s zoals bijvoorbeeld Circus waarbij ik actieve betrokkenheid van de kinderen vraag, bijvoorbeeld bij het bedenken van bijpassende bewegingen. En passant leren ze samenwerken, beter luisteren en zich concentreren. De kinderen genieten erg van de verschillende muziekstijlen waarmee ik ze confronteer. Laatst nog riep een jongetje na het beluisteren van een stukje Beethoven: “Ik word hier echt heel vrolijk van juf.”

Belangrijk onderdeel

De Emmer stichting De Kunstbeweging stimuleert cultuureducatie in het onderwijs. Een belangrijk onderdeel van de cultuureducatie is muziekles in de klas. “In de visie van De Kunstbeweging is het essentieel dat leerkrachten zelf bekwaam zijn in het geven van kunstlessen. Leerkrachten kunnen zich daarom bijscholen door middel van diverse teamtrainingen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst”, vertelt Lieke Wartena, namens De Kunstbeweging. Wartena vervolgt: “Ook is er een cursus Kampvuur Gitaarspelen waar leerkrachten de basis van gitaarspelen leren. En op 23 januari begint de tweede editie van het vorig jaar zo succesvolle Leerkrachtenkoor. Er is nog plaats voor nieuwe juffen en meesters die interesse hebben in meer muziek in de klas.”

Auteur

Redactie