Column Coevorden Verbindt: ‘Gewoon deurzet’n’

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is wethouder Joop Brink aan de beurt.

“De beste wensen voor het nieuwe jaar”, “ja, ook voor jou een gelukkig nieuwjaar.” De afgelopen weken heb ik vele nieuwjaarsbijeenkomsten bezocht en honderden handen geschud en goede wensen uitgesproken. De ene hand meer innig dan de andere, de ene hand met veel intentie, de andere meer routinematig. Binnen de kring van bekenden en collega’s heb ik veel goede voornemens gehoord. Stoppen met roken (al zijn er niet zoveel rokers meer in mijn omgeving), meer bewegen, minder de auto en vaker met de fiets, de pondjes van de feestdagen snel weer kwijt raken, aardig zijn voor, en ga zo maar door. Ik ben benieuwd wat er eind februari van terecht is gekomen. Persoonlijk ben ik niet zo van de goede voornemens op 1 januari. Er zijn zoveel momenten om dat te doen en andere momenten motiveren soms nog veel meer. Zoals het moment dat een plan of een idee geboren wordt of goedgekeurd door de gemeenteraad. Dan kun je met de uitvoering aan de slag en kun je ook goede voornemens hebben. Zo gaat het ook met de uitvoering van ons beleidsplan Samen Krachtig. Dat gaat veel over het voorkomen van problemen of ziekte, over meedoen en goede zorg. Hoe geven we het vorm, hoe kan Coevorden beter worden? Het vraagt een lange adem, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Samen met inwoners en organisaties de schouders eronder. Ik neem mij voor om nog voor de volgende bestuursperiode van start te gaan met de uitvoering. Grote zorgorganisaties zijn gelukkig erg enthousiast en willen vanuit hun eigen deskundigheid meedoen. En niet alleen dat. Ze zijn bereid om ook financieel een bijdrage te leveren om de uitvoering mogelijk te maken. Op de markt, vlak bij de ingang van het gemeentehuis, spreek ik een oude bekende. Altijd in de bouw gewerkt, maar nu gepensioneerd. We wensen elkaar een goed nieuwjaar toe. Hij vertelt dat de jaren hun tol gaan eisen. Vooral het zware werk heeft lichamelijk zijn sporen achtergelaten, maar hij is een optimist en gaat dit jaar zeker nog een keer samen met zijn hele gezin een weekend vakantie vieren. Zijn vrouw en hij hebben elk een elektrische fiets gekocht en willen daar goed gebruik van maken. “Deze houdt je in beweging en dat is belangrijk voor mijn gewrichten. En verder”, vervolgt hij nuchter, “gien biezundere voorneems heur, gewoon deurzet’n.” Wethouder Joop Brink

Auteur

Redactie