Kunstautomaat siert creatief Rensenpark

EMMEN

Twee Emmenaren hebben de Vlinderstad verrijkt met een zogenoemde Kunstautomaat. Gooi er een muntstuk in en je krijgt er kunst voor terug.

Door Vincent Trechsel Wat begon als een hersenspinsel is inmiddels realiteit geworden. Babet Lubbersen (19) en Frank Arling (24) uit Emmen hebben een zogenoemde Kunstautomaat gemaakt, die nu bij Toolbox staat te drogen. De verfraaide snoepautomaat gevuld met kunstzinnige producten komt in de oude dierentuin te staan.

Projectleider

Arling zocht voor zijn ontwerpbedrijf Dhèvak een stagiaire die een graai wilde doen in de ideeënbox. De gedachten die op één van de papiertjes stonden moest hij of zij als projectleider realiseren. Arling kwam uit bij studente ruimtelijk vormgeving Babet. Dochter van het kunstenaarsduo Dick Lubbersen en Ellen Kroeze uit Emmen. Het idee is afgekeken van een vergelijkbaar project in Berlijn. Die automaat was gevuld met pakjes kunst, gemaakt door kunstenaars. Vooral zo’n automaat op de kop tikken viel tegen. Waar vind je immers zo’n gevaarte en hoezo heeft iemand daar eentje van liggen waar hij van af wil? “De automaat werd voor een paar honderd euro deze kant opgebracht. Gelukkig maar, want hij is tweehonderd kilo”, vertelt Lubbersen.

College

De kunstobjecten die voor twee euro te krijgen zijn, zijn door scholieren gemaakt. Alle niveaus en leerjaren van het Esdal en het Hondsrug College werkten eraan mee. Sleutelhangers, stempels, gelukspoppetjes en onder meer echte ‘Snapchat-filters’ kunnen uit de automaat rollen. “Ik heb stoere jongens gezien die patronen naaiden op zakjes. Toch grappig”, vertelt Arling lachend. Ongeveer driehonderd leerlingen hebben evenzoveel kunstwerken gemaakt. Geen prullaria, belooft het duo. Het levert ze ongeveer zeshonderd euro op, maar na de kosten van het eten en drinken bij de feestelijke opening en de aanschaf van het apparaat blijft niets over. “Niet erg”, oordeelt Arling. “In de kunst moet je soms dingen doen die je niet direct iets opleveren. Het is vooral leuk om te realiseren.”

Opvallend

Lubbersen heeft – zij wil na haar studie kunstprojecten blijven leiden – het uiterlijk van de automaat verrijkt met kleur. Een strak pop-art jasje draagt de automaat nu. “Lekker opvallend”, zegt ze trots. Als de verkoop redelijk loopt, is er drie maanden voorraad. Lubbersen: “Wat we daarna met de automaat doen, weten we nog niet.” Cultuurwethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen verzorgt 24 januari de opening van de Kunstautomaat om 13.00 uur.

Auteur

Redactie