Zeldzame vogel uit het ei gekropen in Erica

ERICA

Op dit moment ligt bij de World of Birds Foundation in Erica een Witkuif kaketoe-baby (Cacatua alba) in de couveuse.

Het komt vrijwel nooit voor dat kaketoes in de winter eieren leggen. Normaal gesproken begint het broedseizoen voor deze bedreigde soort rond april of mei. De ouders van dit jong zijn nog onervaren met het grootbrengen van jongen, ook al zijn ze 17 en 24 jaar oud. Beide hebben vele jaren als huisdier geleefd en zitten al ruim vijf jaar in de opvang in Erica. Onlangs pas hebben ze elkaar gevonden en hoewel de verzorgers enigszins voor een raadsel staan dat ze in dit jaargetijde een ei hebben gelegd, kan eigenlijk alleen een bonkend liefdeshartje de oorzaak zijn. De drang op voorplanting kon niet wachten tot het voorjaar, wanneer de vogels normaal gesproken voor voortplanting zorgen. De onervaren ouders waren te wild met het ei, waardoor er scheurtjes in kwamen. Om het jong het levenslicht te gunnen, is het in de broedmachine gelegd en wordt het inmiddels met de hand grootgebracht. Bij de geboorte woog het kaketoekuiken 16 gram. Deze geboorte is een belangrijke bijdrage voor het in stand houden van de soort. Het is pas de tweede keer in het bestaan van World of Birds dat er een jonge witkuif is geboren. De laatste stamt uit 2008, die ‘gewoon’ in juni uit het ei kroop.

Auteur

Redactie