Erik Knegt: ‘Dat boek van Salvador Dalí is zelfs gesigneerd’

EMMEN

Het bestieren van galerie Micks Art in de oude zoo gaat volgens galeriehouder Erik Knegt (47) niet altijd over rozen. Met een kleine verbouwing gooit hij deze week het roer om.

Door Vincent Trechsel Sinds de heropening van de oude zoo, als zogenoemd mensenpark, is Emmenaar Knegt in het park gevestigd. Samen met kunstenaar Ingo Leth en zilversmid Aafke Hof is hij pionier van dat wat ooit een bruisend kunst- en cultuurpark moet worden. De galerie van Knegt zit in het voormalige Biochron waar vroeger nachtdiertjes kropen, dinosauriërs poseerden en een expositie van mammoetjagers te zien was. En met die mammoetjagers – die na het sluiten van de zoo achterbleven – gaat de galeriehouder uitbreiden.

Mammoetjagers

Zijn idee is om bij de mammoetjagers een ontmoetingsplek te creëren. In een Scandinavisch thema wil hij mensen trekken die bij hem tot rust komen, een praatje willen maken, aan hun eigen kunstwerk willen werken of om te neuzen in de talloze kunstboeken. Rondom de mammoetjagers komen zitplekken, waar bezoekers wat kunnen drinken. Met deze verbouwing hoopt Knegt vooral de kunstzinnige jongeren en studenten aan te spreken. De galeriehouder werkt vaker samen met beginnende jonge kunstenaars. In het wereldje van galeriehouders krijgt hij vaak verwijten. Dat er niks aan te verdienen valt, want ze hebben pas weinig bereikt. Knegt herkent dat, “maar”, zegt hij, “als je de beginnelingen geen kans geeft, zullen er ook nooit nieuwe talenten opstaan.”

Schilderen

Het is niet zo dat er alleen maar ‘beginnerswerk’ in Micks Art hangt, maar beginnende kunstenaars letterlijk een ruimte bieden spreekt hem enorm aan. “Hoe leuk is het dat een student hier live aan het schilderen is? Gewoon, voor zichzelf, maar wel met ogen van omstanders. Het is mooi om te zien hoe een kunstwerk tot stand komt en voor de jeugd is het alleen maar goed.” De kunstboeken krijgen hun eigen plekje in de galerie. De Kunstbieb, noemt Knegt dat. De kunstboeken liggen er ter inzage, maar ook om te kopen. De boeken heeft hij gekregen van de Emmense verzamelaar Ali Zingstra. Het meest trots is hij op het boek met werken van de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí, dat ook een prominente plek zal krijgen. Knegt: “Dat boek is zelfs gesigneerd, man. Dat is toch fantastisch?”

Tekenwand

Behalve een tekenwand voor kinderen is er ook iedere derde zondag van de maand muziek in ‘het Scandinavië van Emmen’. Dit wordt verzorgd door Martin Korthuis en Eddo Pol. Korthuis is de partner van Tjitske Dijkstra, initiatiefneemster van de MH17-kraanvogel expositie. “Kunst en muziek samenbrengen zou veel vaker moeten gebeuren”, meent de galeriehouder. “Ik denk dat dit een heel goede combinatie is.” Het plafond boven de mammoetjagers is hol vormgeven. “Ideaal voor een sterrenhemel”, zegt Knegt. “Misschien ga ik nog wel iets doen met het Noorderlicht, maar dat is een idee voor de toekomst. Eerst maar eens verbouwen. De galerie is deze week gesloten. Op 23 januari ben ik weer open.” Voor veel mensen is een bezoekje aan het zo gedoopte Rensenpark nog altijd een wandeling door herinneringen en voor sommigen zal dat niet veranderen. Toch is het zo dat door initiatieven van Emmenaren als Erik Knegt de trieste verlaten dierentuin langzaam verandert in een creatief en gezellig mensenpark.

Auteur

Redactie