Burgemeesterscolumn: Tien keer Nieuwjaar

Emmen

Grinnikend zit ik de krant te lezen. Een prachtig artikel over de kerstpost die te laat aankomt. Het is wat onduidelijk wie zijn schuld dat is. Maar erg is het blijkbaar wel. Ik vind het prachtig om in een land te wonen, waar je alle tijd en vrijheid hebt om je druk te maken om een te laat aangekomen nieuwjaarskaart.

Ik vind het net zo leuk om de mensen persoonlijk een heel gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik ken burgemeesters die dat geen hobby vinden. Maar ik vind het een mooie manier om een heleboel mensen in korte tijd te ontmoeten. Bovendien is er een enorme variatie aan nieuwjaarsbijeenkomsten. Zo start ik op de tweede dag van het jaar in Schoonebeek. Daar mag ik in een gezellig gevuld dorpshuis eerst spreken en daarna de ‘Pluim’ uitreiken. Dit jaar is de plaatselijke oudheidkundige stichting De Spiker de gelukkige. Drie dagen later hebben we onze eigen nieuwjaarsbijeenkomst in een bomvol theater. Duizend mensen genieten van mooie muziek, een fantastische Emmenaar van het Jaar en een leuke Culturele Winnaar. Het blijft nog lang gezellig. We krijgen alleen maar positieve recensies. De week daarna zijn op de receptie van de Provincie de helft minder mensen, maar het is er niet minder gezellig om. Leuk om ook hier veel ‘gewone inwoners’ te ontmoeten. Gewoon is ook de bijeenkomst de volgende dag op de Gemeentewerf in Barger-Oosterveld. Daar komen de mannen van de Buitendienst bij elkaar. De burgemeester krijgt een mooie presentatie over alle mooie werkzaamheden van het afgelopen jaar. Later op de middag kom ik leuke inwoners tegen op de gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in Angelslo. Er is een informatiemarkt, ik krijg een uitnodiging van de dames van de zitgymnastiek en ik praat onder andere bij met de vriendelijke mannen van de moskee. ’s Avonds is er een wat deftiger bijeenkomst in Martiniplaza. Daar zijn veel mensen uit de politiek en het bedrijfsleven van Noord-Nederland. Ook leuk (maar als ik heel eerlijk ben, had ik in hetzelfde gebouw ook wel bij het minstens zo spannende basketbal van Donar willen zitten). De volgende dag is er weer een bijeenkomst in Schoonebeek: zo’n 100 ondernemers horen de burgemeester een positief verhaal houden over de economische ontwikkeling van de gemeente Emmen. Aan het eind van de week komen de Drentse Burgemeesters bij elkaar. We zijn voor het eerst in jaren compleet met de nieuwe Commissaris. De drukke week wordt besloten met twee leuke drukbezochte dorpsbijeenkomsten. In Nieuw-Weerdinge mag ik ook weer een pluim uitreiken, nu aan de mannen van het paasvuur. En ‘op’ Erica gaat de sportprijs naar een jonge zwemmer. Maar de mooiste prijs van de week mag ik daar uitreiken aan een man van 85. Al 22 jaar actief voor de plaatselijke voetbalclub. Hij is zo verrast dat hij haast het trapje van het toneel niet opkomt. Als we samen op de foto komen, voel ik zijn trots. Op de eerste rij veegt zijn vrouw een traantje weg. De mooie bloemen die ik krijg, kunnen alleen maar voor haar zijn. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie