Onderwijsman Eise Boersma stopt nu echt

BENNEVELD

Een leven lang in het onderwijs. Die zin past bij Eise Boersma uit Benneveld. De geboren Zijldijker neemt afscheid als bestuursmanager van de protestants christelijke scholenvereniging Fiers. De welbespraakte Boersma (68) overdenkt de ruim 46 jaar in het basisonderwijs thuis in Benneveld. Om precies te zijn aan tafel tegenover zijn vrouw Ankie en de verslaggever van dienst.

Door Kristian Elders Boersma begon in 1971 bij de christelijke basisschool in Aalden. Het schoolbestuur was onder de indruk van zijn Bijbels verhaal, rekenles en vrije vertelling. De school in Aalden - deze ging later De Schutse heten - zag in die tijd graag dat Boersma in elk geval vijf jaar zou blijven om de school daadwerkelijk beter te maken. Er waren weinig leermiddelen voorhanden en van zijn eigen geld kocht Boersma al snel een vloeistofduplicator om kopieën mee te maken. “Hoewel ik eerst moest wennen aan de vele bomen in Aalden en omstreken, vlogen de jaren voorbij”, zegt de Bennevelder. “Ik piekerde er na die vijf jaar dan ook niet over om te vertrekken en werd in 1979 schoolhoofd.” Bomen gaven Boersma begin jaren zeventig een triest gevoel, want hij was zo gewend aan de vlakte en de weidsheid op het Groninger land. “Bomen houden zon tegen en als het regent blijven de druppels heel lang tikken.” Inmiddels heeft de zestiger een heel andere mening over bomen en het landschap in de omgeving van zijn woonplaats. “Ik voel mij een echte Drent en word hier begraven.” Dat zijn veelzeggende woorden uit de mond van de geboren Groninger, die vlak bij Roodeschool het levenslicht zag daar waar naar eigen zeggen de wereld ophoudt. En dan te bedenken dat in de jeugdjaren van Boersma zijn geboortedorp Zijldijk onder meer twee scholen en kruidenierswinkels telde. “Tegenwoordig staat er nog een handvol huizen. Dat is alles. Mijn ouderlijk huis staat er nog, maar dan wel als een bouwval. Dit doet mij niets meer. Ik hecht aan mensen, niet aan een hoop stenen.” Dat hechten aan mensen past goed bij de oud-directeur van De Schutse in Aalden. Hij vond het al lastig genoeg om afscheid te nemen van zijn eigen basisschool in Zijldijk. “De andere leerlingen waren blij om te mogen gaan, maar ik had de tranen in mijn ogen staan. De school stond tegenover mijn huis en al voor mijn tijd op de basisschool kwam ik er over de vloer, want een hele aardige meester gaf mij alles. Mijn interesse in het vak van leraar is dus al vroeg geboren, maar het zijn van dierenarts of dominee trok mij ook. Ik ben religieus erg geïnteresseerd.”

Het product

Boersma koos voor het onderwijs en daarmee het bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Al die tijd had hij een zwak voor de zogeheten zwakkere leerlingen. “Omdat ik zag dat bepaalde volwassen mensen het product zijn geworden van hun opvoeding en vooral begeleiding op de basisschool. Het is zó jammer om te zien dat zij zich overal achter verstoppen om maar niet te laten blijken dat ze iets niet kunnen.” De onderwijsman werd in 2000 bestuursmanager financiën en beheer voor de toenmalige Vereniging Protestants Christelijk Basis Onderwijs (VPCBO en voorloper van Fiers, red.). Hij bleef tot de zomer van 2011 directeur van De Schutse. Als bestuursmanager dacht en werkte hij mee aan het creëren van ruimtes om kinderen zo optimaal mogelijk te laten leren. Boersma had, vindt hij zelf, de mooiste baan die er bestaat, maar stopte met het directeurschap vanwege lichamelijke klachten. “Een hoogtepunt blijft dan ook dat ik er weer bovenop kwam na een hartoperatie.” Boersma stopt ook als bestuursmanager ‘nu het nog goed gaat’. Een beslissing die er kwam op eigen initiatief. “Piet van Kesteren neemt mijn functie over binnen Fiers. Natuurlijk ga ik het contact met mijn collega’s en relaties missen, maar er is ook na mijn werkzame leven nog genoeg te doen.” De afscheidsreceptie voor Eise Boersma is op vrijdag 12 januari van 16.00 tot 18.00 uur in restaurant De Deel aan de Menso Altingstraat in Sleen. Meer informatie over aanmelden: mail naar piet.vankesteren@fiers.nu.

Auteur

Redactie