Isa Zwart: 'Verschrikkelijk dat ik heb gewonnen'

EMMEN

Singer-songwriter Isa Zwart won tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen de culturele aanmoedigingsprijs. Het was vrijdag sowieso de avond van de zeventienjarige Emmense.

Door Vincent Trechsel Een paar optredens verzorgen en het winnen van de Emmer Cultuurprijs. Er zijn mensen die een minder succesvolle avond beleefden afgelopen vrijdag in het Atlas Theater. Doordat Isa gevoelsmatig voortdurend op het podium stond, voelde spreker Eline Faber zich geroepen om dat te moeten verantwoorden. Iets met een strakke planning, en dat Isa bijna een jaar geleden al geboekt was. Die verantwoording leek logisch, maar was niet per se nodig. Het was met de winst van het Drèents Liedtiesfestival en ook de publieksprijs van het Suns Europe-festival in het Italiaanse Udine een fantastisch jaar voor de Emmense, met de Cultuurprijs als bekroning op haar jaar.

Cheque

Vrijdagavond liet ze horen waarom ze in haar prille carrière al zoveel prijzen in de wacht heeft gesleept.Isa zelf noemde het na de bekendmaking verschrikkelijk, dat ze ook deze prijs won. Dat bedoelde ze goed. “Ik heb dit jaar zoveel mooie dingen gedaan en ik vind het heel leuk dat ik heb gewonnen.” De zangeres ontving de prijs uit handen van wethouder Robert Kleine en kreeg van plaatsvervangend voorzitter van de cultuurprijs Ingo Leth een cheque van duizend euro en een kunstwerk in de vorm van een houten M. Na de prijzenregen, de lovende woorden en de dwarrelende versieringen die ter gelegenheid uit het plafond werden geknald, bleef Isa ook nu op het podium staan. Voor het laatst die avond, om haar inmiddels bekende Mamme See in de zaal te laten klinken.

Workshop

Even daarvoor vertelde wethouder Kleine dat alle genomineerden – ook de fotografen Iris Sijbom en Paul Barelds, schrijfster Anna Sophie Bakker en kunstenares Karin Siebring maakten kans – een workshop aangeboden krijgen van de Kunstbeweging om zichzelf als uitdragers van cultuur te ontwikkelen. De Emmer Cultuurprijs is ervoor bedoeld om het ene jaar cultureel talent aan te moedigen en het andere jaar gaat de prijs naar iemand die zich al een aanzienlijke periode verdienstelijk inzet op cultureel gebied. Dat eerste noemt de organisatie een aanmoedigingsprijs, dat tweede een oeuvreprijs. Net als bij de verkiezing Emmenaar van het Jaar wordt ook de winnaar van de Cultuurprijs bepaald na een stemronde van publiek en een jury.

Auteur

Redactie