Eric van der Veen: 'De muziek heeft gewonnen'

EMMEN

Kroegbaas Eric van der Veen (47) is de nieuwe Emmenaar van het Jaar. Dat hoorde hij vrijdagavond in de tot de nok gevulde theaterzaal tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen.

Door Vincent Trechsel Winnaars van de verkiezing Academie Mercuur – Emmenaar van het Jaar, zoals de verkiezing voluit heet, krijgen na het winnen van deze eervolle prijs traditiegetrouw drie prijzen. Door gestuntel op het podium liep dat dit jaar even anders. Terwijl Van der Veen samen met burgemeester Eric van Oosterhout, juryvoorzitter Gezienes Evenhuis en hoofdsponsor Harrie Timmer poseerde voor een foto, werd de aandacht plots verlegd. Het publiek schoot in de lach om een nog net niet over het podium kruipende Harrie Timmer. Wat er precies mis ging, bleef eerst giswerk. Toen Eline Faber – zij praatte de avond aan elkaar – Timmer vroeg wat er loos was, antwoordde hij met lichte wanhoop in zijn stem: “De vlinder is gevallen”. De vlinder is een kristallen beeldje, dat ieder jaar beschikbaar wordt gesteld door de firma Van Peer, en refereert aan Emmen als Vlinderstad. Het beeldje is bepaald niet goedkoop, dus de val van de vlinder was sneu te noemen. Met twee afgeknakte vleugels restte er slechts een zielig rupsenlijfje. De nieuwbakken Emmenaar van het Jaar werd een nieuwe vlinder beloofd. Ook ontving hij een gouden certificaat en gaat Ellen Kroeze een schilderij voor hem maken.

Feyenoord

Na dit onstuimige begin nam burgemeester Van Oosterhout het woord. Hij kon het niet laten om over voetbalclub Feyenoord te beginnen. Eric van de Veen is net als de burgervader fanatiek Feyenoord-fan. De kroegbaas organiseerde vorig jaar zelfs een busreis naar de laatste wedstrijd van zijn club. Dat dit de beslissende wedstrijd werd waarin volksheld Dirk Kuyt de pot in zijn eentje besliste, wist Van der Veen natuurlijk niet toen hij voor veertig man kaarten kocht. Van Oosterhout was één van die veertig en zag zijn kans schoon daar vrijdagavond op terug te komen. Niet voor het eerst trouwens. De burgemeester speechte eerder die avond, waarin hij afsloot met een rits aan voorspellingen. Dat de Wildlands-achtbaan een succes wordt, dat FC Emmen nacompetitie haalt, dat het centrum van Emmer-Compascuum prachtig wordt en zelfs dat Feyenoord kampioen wordt... Van der Veen zei dat er door zijn winst die avond twee cultuurprijzen waren uitgereikt. De caféhouder van Rue de la Gare won de verkiezing omdat hij zich stilletjes hard maakt voor Emmen door zijn passie muziek in te zetten en zo mensen, ook van buitenaf, kennis laat maken met de muziek in zijn café. De uitbater organiseert Jazz op Zondagmiddag en andere muziekavonden met verschillende genres. Grote namen uit de muziekwereld hebben zijn café de afgelopen jaren bezocht, zoals bassist Gary Willis, fluitist Thijs van Leer en gitarist Chieli Minucci. “Eindelijk waardering voor de muziek”, zei hij natijd. “Het is liefdewerk oud papier voor mijn team en mij. Ik ben blij dat de muziek heeft gewonnen.”

Grijns

Van der Veen is trots op zijn nieuwe titel, al weet hij dat kort na het behalen ervan moeilijk onder woorden te brengen. Of de winst van de verkiezing mooier is dan het kampioenschap van Feyenoord, waar hij zeventien jaar op heeft moeten wachten, liet hij vrijdagavond – met een grijns van oor tot oor – in het midden. We zullen het dus nooit weten, al durft burgemeester Eric van Oosterhout waarschijnlijk wel een voorspelling te doen.

Auteur

Redactie