Eric van der Veen Emmenaar van het Jaar 2017

EMMEN

Caféhouder Eric van der Veen (47) is zojuist uitgeroepen tot Emmenaar van het Jaar 2017. De bekendmaking van deze eervolle prijs vond plaats in het Emmer Atlas Theater, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen.

De uitbater van Grandcafé Rue de la Gare troefde met deze prestatie de andere kandidaten – Joop Reilman, Hannie Alting, Peter van Dijk en Geert Huitema – af. Van der Veen volgt kunstenaar Ingo Leth op. Burgemeester Eric van Oosterhout – die de winnaar bekend maakte – kreeg vrijdagavond de gouden envelop met daarop de naam van de winnaar uit handen van Harrie Timmer. Timmer is met zijn bedrijf Academie Mercuur hoofdsponsor van de verkiezing, die jaarlijks wordt georganiseerd door de ZuidOosthoeker. Winnaar Van der Veen krijgt behalve een gouden certificaat ook een glazen beeldje van een vlinder, refererend aan Emmen Vlinderstad. Het beeldje wordt aangeboden door Jan van Peer. Tot slot wordt de caféhouder – of iets wat hem dierbaar is – geschilderd door kunstenares Ellen Kroeze uit Emmen.

Nominatie

Van der Veen is genomineerd omdat hij zich als caféhouder al twaalf jaar achtereen groots inzet om het culturele niveau in Emmen te verhogen. Het mooiste voorbeeld daarvan is Jazz op Zondag, dat hij iedere eerste zondag van de maand in zijn café organiseert. Eric van der Veen is in deze culturele sector zo groot geworden dat mensen uit het westen van het land speciaal deze kant oprijden voor muzikanten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten die hij heeft weten te strikken. Op deze manier brengt hij Emmen als plaats op een positieve manier onder de aandacht. Het is puur passie dat Eric van der Veen deze muzikanten naar Emmen haalt. Hij wil mensen kennis laten maken met deze muziek – ook organiseert hij avonden met andere muziekgenres die hem aanspreken zoals blues, soul en funk. Hoewel sommige van zijn vrienden hem twaalf jaar geleden voor gek verklaarden dat hij de Emmenaren kennis wilde laten maken met deze tak van sport – waarin niets te verdienen zou vallen – deert hem dat niet. Dat hij grote namen als bassist Gary Willis, fluitist Thijs van Leer, gitarist Chieli Minucci, saxofoonspeler Jeff Kashiwa en bijvoorbeeld zangeres Denise Jannah uit Suriname in Emmen heeft kunnen laten spelen, zegt des te meer. Eric van der Veen is een gedreven ondernemer die zijn café inzet om de cultuur in Emmen naar een hoger level te krijgen. Van der Veen is Emmenaar van het Jaar geworden na een stemronde van zowel publiek als jury. Beide stemronden leverden een score op. Van der Veen liet over twee ronden de hoogste score noteren. Lees dinsdag in de ZuidOosthoeker meer over de Emmenaar van het Jaar 2017.

Auteur

Redactie