Bart Blonk van vv EHS'85: ‘We begrijpen elkaar’

EMMEN

De dertienjarige Bart Blonk woont in de Emmer wijk Bargeres. Hij deed voorheen aan judo, maar Bart koos uiteindelijk voor voetbal in zijn woonplaats. Lees meer over hem in deze Sportpraat.

Naar welke school ga je? “Ik zit nu op het OPDC (Ortho Pedagogisch en Didactisch Centrum, red.) in Emmen en krijg les op TL-niveau. Ik ben begonnen op de havo van het Hondsrug College, maar dat waren te veel prikkels voor mij.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Ik speel als aanvaller voetbal bij EHS’85 in Emmerschans.” Wat maakt deze sport zo leuk? “Ik mag graag een balletje trappen en kan er mijn energie in kwijt. Natuurlijk vind ik doelpunten scoren ook erg leuk.” In welk team sport je? “Ik speel in het G-team. Dat is een team waarin kinderen spelen die meer aandacht en begeleiding nodig hebben. We zijn verdeeld in twee poules. De C-groep wordt gevormd door de pupillen (leeftijd van de basisschool, red.) en de B-groep bestaat uit de ouderen vanaf het voortgezet onderwijs, maar lengte en spierkracht zijn ook belangrijk. Daarom kan ik nu nog in de C- en B-groep meespelen.” Wat is het mooiste aan dit team? “Ons team bestaat uit kinderen met een beperking. Een aantal heeft ASS en/of ADHD, weer een ander heeft iets aan de knieën en weer een ander heeft Down of hartklachten. Omdat we allemaal wel iets hebben, begrijpen en accepteren we elkaar. Ook als we een slechte dag hebben.” Op welk niveau sport je? “Met G-voetbal spreken we niet van niveaus. We spelen normaal voetbal, maar passen sommige spelregels aan zodat iedereen mee kan spelen. Ons wedstrijdveld is kleiner, de buitenspelregel kennen we niet en als we in de kooi spelen mogen we de rand gebruiken om door te spelen.” Waarom sport je bij jouw club? “EHS'85 is de enige vereniging in Emmen en omgeving die G-voetbal voor kinderen aanbiedt. Ik voel mij hier thuis en geaccepteerd.” Hoe vaak train je per week? “Een keer per week op de maandagavond. In de winter mogen we in de sporthal van Emmerhout trainen.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Onze laatste wedstrijd was begin november in Drachten. Helaas moeten we voor de competitie vaak grote afstanden reizen. Het ging goed in Drachten, want we hebben er twee van de drie wedstrijden gewonnen.” Gloriemomenten? “Ik kan mooie doelpunten maken uit vrije trappen. Zonder vrije trappen kan ik dit ook, want hard schieten vanaf grote afstand kan ik goed. Er was ook eens een wedstrijd waarbij ik net binnen de tijd het winnende doelpunt mocht maken.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Meer teamleden en meer bekendheid.” Grootste blunder? “Er was eens een wedstrijd die bijna afgelopen was. Ik kwam vanaf de zijkant en probeerde de bal er hard in te rammen, maar deze knalde in het zijnet.” Wie is jouw grote voorbeeld? “Thijs Hille! Hij heeft een tijdje in het A-team van EHS’85 gespeeld. Ik ken hem van de zorgboerderij waar hij gewerkt heeft. We hebben heel veel gevoetbald daar. In het betaalde voetbal vind ik Messi heel cool.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Als het lekker weer is mag ik graag voetballen in de sportkuil. Latje trappen of trainen op mooie doelpunten.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Ik wil heel graag meer teamleden. Er zijn heel veel kinderen met ASS en/of ADHD die willen voetballen, maar die met het reguliere voetbal niet goed meekomen. Voor G-voetbal hoef je jezelf niet te schamen. Ik ben blij dat deze sport er is en dat ik ondanks mijn andere manier van denken toch kan voetballen. Trouwens, zaterdag 17 februari wordt het G-zaalvoetbaltoernooi Noord-Nederland gehouden door mijn club in Sporthal Emmerhout.” Ook meedoen aan onze rubriek Sportpraat? Stuur een verzoek naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie