Voetbalschool voor Emmen

EMMEN

Emmen heeft er sinds gisteren een voetbalschool bij. Locatie: in de pas geopende Soccer Temple aan de Nijbracht. De school luistert naar de niet mis te verstane naam De Voetbalschool.

Door Vincent Trechsel In Groningen-stad is het al een groot succes. Jongens en meisjes die naast de trainingen bij hun voetbalclub extra en individueel getraind willen worden, bezoeken De Voetbalschool. Op zondagmorgen verzamelen daar tientallen kinderen om beter te worden in hun favoriete sport. Een aardig deel van die koters komt uit Emmen en Borger, waardoor er vorig jaar voorzichtig werd gedacht aan een locatie in Emmen. Toen begin december de overdekte voetbalhal Soccer Temple opende, had voetbaltrainer Willem Strijland (26) zijn gewenste locatie gevonden. Strijland – woonachtig in het Drentse esdorp Norg – is trainer van de voetballertjes Onder 13 bij het Groningse GVAV-Rapiditas. Voor de oude garde: Onder 13 is de benaming voor de vroegere D1. Behalve jeugdtrainer bij de Groninger club traint hij de meisjes van TTS – het noordelijke broertje van het Carmelcollege in Emmen – en is hij bezig om zijn trainerscursus te halen. Al zes jaar werkt Strijland bij De Voetbalschool, die een landelijke organisatie is, en is hij sinds dit jaar eigenaar van de franchisevestigingen in Emmen en Groningen. “De gemeente Emmen kent veel grote clubs en de mensen zijn er voetbalminded. Een goede locatie dus”, weet de twintiger.

Trainer

In Emmen gaat Willem Strijland samenwerken met onder anderen Willem van Loenen, die de jeugd bij FC Emmen traint. De voor de hand liggende grappen over voetbalclub Willem II maakt hij zelf al, om niet steeds weer te hoeven lachen om anderen. Een trainer uit Groningen completeert het drietal. De trainingen zijn zoals gezegd individueel en een aanvulling op wat de kinderen bij hun club aan training krijgen. “De kinderen vinden het leuk”, weet Strijland. “We leggen de focus op techniektrainingen en hebben daar zelf een trainingsmethode omheen gebouwd. We spelen veel één tegen één en laten de kinderen zien hoe ze kunnen reageren wanneer hun tegenstander van een bepaalde kant komt. Een trainingssessie bestaat bij ons uit tien trainingen en duurt tien weken.”

Kinderen

Het doel van de trainingen is niet zoals bij sommige scholen om gescout te worden. Volgens Strijland gaat het er bij De Voetbalschool meer om dat het kind beter wordt, omdat het kind dat wil. Na enkele weken trainen ziet hij zijn leerlingen wel veranderen. Speltechnisch, maar ook qua karakter. “Kinderen beheersen de bal beter en leren omgaan met elkaar. Ze leren luisteren en ontdekken hoe het is om fouten te maken.” Het zal geen verrassing zijn, maar voor Strijland is voetbal pure passie. Hij geniet van de kinderen die op het veld staan. Lekker dromen. Net zo goed worden als Messi of Cristiano Ronaldo. “Het is fantastisch om te zien wat kinderen voor hun sport willen doen, en ook willen laten. Het enthousiasme van die kinderen… dat vind ik het mooist.”

Auteur

Redactie