Column Coevorden Verbindt: Lijstjes

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Jeroen Huizing is deze week de schrijver van dienst.

De donkere dagen voor Kerst zijn weer voorbij. Zo zie ik die dagen zelf overigens niet. Ik snap het wel, de dagen zijn erg kort in de decembermaand. En de afgelopen weken hebben we volgens mijn zonnepanelen-app zelfs nog minder zon gezien dan normaal in deze periode. En toch ervaar ik de weken voor Kerst nooit als donkere dagen. Integendeel zelfs. Al die lichtjes, het langzaam toeleven naar Kerst. Helemaal in de sfeer komen met kerstliedjes op de radio (alhoewel sommige nummers wel wat minder vaak gedraaid mogen worden). Gezellig met familie, de geboorte van het Kerstkind. Nee, voor mij zijn de dagen voor Kerst allerminst donker. Het zijn de dagen tussen 26 december en oudejaarsavond die juist donker dreigen te worden. Een soort letterlijke after-dinnerdip na de kerstdiners. Maar gelukkig komen dan de lijstjes! Het beste, leukste, mooiste van 2017. Ik ben dol op lijstjes. En op jaaroverzichten natuurlijk. Het helemaal nog een keer herbeleven, alle hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Ik krijg er altijd een ‘oh ja’ gevoel van. De Top 2000, de Top 40 van 2017 en het mooiste Drentse woord van 2017. Akkederen, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Voor mij is er overigens maar één echt Drents woord aller tijden: dommies. Mijn oma gebruikte het altijd. Of eigenlijk niet altijd, ze zei het van de ene op de andere dag en vanaf dat moment steeds vaker. Dat woord ‘dommies’ (oftewel: straks) doet me denken aan het verzorgingstehuis waar ze woonde, aan de geur van warm eten die daar altijd hing, aan het kleedje op tafel. En aan de lol die mijn zusje en ik altijd hadden als oma weer dommies zei. Ik nomineer dommies dus alvast voor 2018, 2019 en 2020. Maar het mooiste lijstje van dit jaar, van deze decembermaand, is voor mij een andere. Het is een uitgebreide lijst, een lijst van 3000 woorden. De 3000 basiswoorden die alle kleuters in ieder geval zouden moeten kennen voordat ze naar groep 3 gaan. Juist die basiswoordenschat is erg belangrijk voor kinderen. Zo is er een direct verband tussen de woordenschatontwikkeling en succes op school. En uit onderzoek is gebleken dat uit het aantal woorden dat een kleuter kent, kan worden voorspeld hoe goed een kind later begrijpend kan lezen. Samen met driekwart van de scholen en op één na alle kinderopvanglocaties hebben we daarom deze maand een convenant ondertekend om vanaf 2018 extra te gaan inzetten op de ontwikkeling van woordenschat bij kinderen. Om de leerkrachten en medewerkers kinderopvang daarbij te ondersteunen, hebben we als gemeente alle deelnemende scholen en kinderopvangorganisaties een heel uitgebreid hulpmiddelenpakket cadeau gedaan: LOGO 3000. Met dit pakket wordt het ze makkelijk gemaakt om alle kleuters de 3000 basiswoorden ook echt te leren. Vandaar dat deze basiswoordenlijst voor mij echt het mooiste lijstje van het jaar is! Iedereen een goede en veilige jaarwisseling en alvast een gelukkig en gezond 2018 gewenst! Wethouder Jeroen Huizing

Auteur

Redactie