‘Hello Goodbye bij de kerstboom’ in Emmen

EMMEN

Joris Linssen presenteert het televisieprogramma Joris’ Kerstboom. Tijdens zijn programma vraagt de presentator – hij was afgelopen weekend in Emmen – aan mensen wat volgens hen nou echt de ultieme kerstgedachte is. Maar wat is die van Linssen zelf?

Door Anna Sophie Bakker Linssen heeft zelf voor de vriend van zijn moeder een kerstbal in de boom gehangen om steun te betuigen. Hij vertelt dat de man op het moment zwak van gezondheid is. Waar hij zelf wel moeite mee heeft, na zo’n bewogen leven. Joris Linssen heeft een mooie gedachte over Kerst, vol gevoel vertelt hij dat de kerstgedachte gaat over iemand waar je veel bewondering voor hebt. Iemand die veel voor je gedaan heeft, die je dankbaar bent. De presentator maakt graag programma’s over verhalen van mensen. Deze verhalen kunnen soms erg heftig zijn. “Gisteren sprak ik een meisje dat vertelde dat ze twee keer verkracht was. Het is ontzettend heftig dat je de mogelijkheid krijgt iemand te begeleiden die zo’n ontzettende ontboezeming kan doen, zonder beschadigd te raken.” Wat is de kerstgedachte volgens u? “Het mooie van Kerst is dat je aan het einde van het jaar heel veel gaat nadenken over dingen die er echt toe doen. Dus wie er echt belangrijk voor jou is of hoe het met je leven gesteld is. Een mooie kerstgedachte gaat eigenlijk over iemand waar je heel veel bewondering voor hebt, iemand die veel voor je gedaan heeft of die je heel erg mist. Daarom hebben we ook bij Joris’ Kerstboom het idee bedacht dat mensen een kerstbal met een foto van iemand in de boom kan komen hangen. Uiteindelijk wordt de boom verlicht. En daarmee ook de mensen van wie er een foto in hangt.” Hebt u zelf een kerstbal in de boom gehangen? “Ja, dat heb ik in ‘s Hertogenbosch gedaan, waar we ook opnames hebben gehad. Dat was voor de vriend van mijn moeder. Hij is tachtig jaar en heeft een heel bewogen leven gehad. Hij is nu een beetje zwak van gezondheid. En daar heeft hij heel veel moeite mee. Om een beetje steun te geven, heb ik zijn foto in de boom gehangen.” Hoe vindt u het om hier een programma over te maken? “Ik maak heel graag programma’s over mensen en dat mensen vertellen over hun leven aan mij. Dan doel ik natuurlijk ook op Schiphol met Hello Goodbye. Op een gegeven moment vond ik dat we een vergelijkbaar kerstprogramma moesten bedenken. Toen ben ik op dit idee gekomen. Het is eigenlijk een beetje Hello Goodbye bij de kerstboom. Dus dat je praat met mensen over cruciale dingen in het leven.” Wat vindt u van de verhalen die u hoort? “Ik hoor veel heftige verhalen. Sommige van die verhalen neem ik wel degelijk mee naar huis. Dan denk ik er nog later over na. Wat vooral overblijft, is de liefde van mensen. Wat mensen voor elkaar betekenen en wat je ook zelf voor iemand kan betekenen als je luistert naar elkaar. Dus uiteindelijk kom ik met heel veel energie thuis. Ik moet er wel bij zeggen: als je dit beroep heel lang doet – ik doe dit al sinds 2001 – dan raak je voorzichtig aan de heftige verhalen gewend.” Hoe vindt u het in Emmen? “Het is hier erg mooi. Ik ben er nog maar net en het valt me mee met de drukte. Maar dat vind ik wel even prima, want ik was gisteren in Dokkum en daar ben ik wel met duizend mensen op de foto gegaan. Ik had kramp in mijn kaken, want ik probeer wel iedere keer lachend op de foto te komen. Het blijft voor mij bijzonder om in plaatsen waar ik niet vaak kom herkend te worden. Leuk om mee te maken.”

Auteur

Redactie