Pim van Schaik: ‘Tafeltennis test de spieren’

EMMEN

Pim van Schaik is 16 jaar en woont in Emmen. De talentvolle tiener doet aan tafeltennis bij twee clubs. Met Klimaatgroep Stars speelt hij op landelijk niveau. Lees meer over Pim in deze Sportpraat.

Naar welke school ga je? “Het Carmelcollege in Emmen.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Tafeltennis bij Klimaatgroep Stars in Middelstum (provincie Groningen, red.) en TTC Emmen.” Wat maakt deze sport zo leuk? “De snelheid en tafeltennis test bijna alle spieren.” In welk team sport je? “In het eerste team van Klimaatgroep Stars.” Wat is het mooiste aan dit team? “Het is een goed en leuk team.” Op welk niveau sport je? “We zaten afgelopen jaar in de eerste divisie bij de heren. Dat is het een na hoogste niveau van Nederland, maar we gaan terug naar de tweede divisie vanwege degradatie.” Waarom sport je bij jouw club? “Er wordt een leuke en goede training gegeven en er spelen tafeltennissers met een heel hoog niveau.” Hoe vaak train je per week? “Drie keer: twee keer in Middelstum en één keer in Emmen. Ik train één keer drie uur en één keer anderhalf uur in Middelstum.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Mijn laatste wedstrijd was op 2 december tegen Hazerswoude-Dorp. Dat is de kampioen van de competitie. Hier heb ik één kans jammer genoeg laten liggen en de andere twee tegenstanders waren net iets te sterk, maar ik ben er wel meer ervaren door geworden.” Gloriemoment? “In Tilburg werd ik medio november in de oudste en hoogste jeugdcategorie vrij onverwacht tweede. De top van Nederland deed mee. Ik verloor die dag tot de finale geen enkele game, maar de eindstrijd verloor ik met 3-1. Wel had ik de kans om op een 2-0 voorsprong te komen.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik kom er nu al dichtbij, maar ik zou graag op korte termijn voor het Nederlandse jeugdteam uit willen komen. In een periode van maximaal twee jaar zou ik graag de eredivisie bereiken met Klimaatgroep Stars. Op de lange termijn zou ik graag voor het nationaal team bij de heren uit willen komen.” Grootste blunder? “Bij de Nederlandse jeugd meerkampen van twee jaar geleden – tijdens dit toernooi deden de beste twaalf van Nederland mee - had ik de kans om eerste te worden, maar omdat ik de laatst geplaatste tegenstander onderschatte werd die kans mij ontnomen. Daardoor moest ik met een tweede plaats naar huis.” Wie is jouw voorbeeld? “De Duitser Timo Boll. Dat is een wereldtopper die nu redelijk op leeftijd is, maar alsnog met de top mee kan komen.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Het liefst met mijn vriendin uit Rotterdam.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Het aantal leden van tafeltennisclubs in Nederland neemt elk jaar af, maar ik vind deze sport daar veel te mooi voor. Ik denk dat we er iets aan kunnen doen en hoop dat ik met mijn antwoorden mensen interesseer voor deze sport.” Meedoen aan deze rubriek? Mail naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie