Grootse kerstnachtdiensten in gemeente Emmen

EMMEN

De kerstnachtdiensten van de Vrije Baptisten gemeente Emmen zijn zo langzamerhand een begrip in Emmen. In een paar jaar tijd zijn die uitgegroeid tot het grootste kerstevent in de omgeving.

Het kerstevent werd eerst gehouden in het Hondsrug College, waar de gemeente ook wekelijks haar dubbele diensten houdt. In 2012 is het evenement echter verplaatst naar het Hampshire Hotel in Emmen, omdat de zaal in het Hondsrug te te klein is geworden voor het aantal gasten. Van 900 bezoekers in het Hondsrug College naar meer dan het dubbele in het Hampshire. Afgelopen jaar werd zelfs besloten om naar drie kerstnachtdiensten te gaan. Het bezoekersaantal groeit nog steeds en daarom blijven de drie diensten gehandhaafd. Ongeveer vijftig vrijwilligers, praktisch allen verbonden aan de gemeente, zijn er nodig om de samenkomsten tot een gedenkwaardig feest te maken zoals de afgelopen jaren is gebleken.

Gastvrouw

In tegenstelling tot voorgaande jaren worden er dit jaar in de eerste twee diensten een speciaal kinderprogramma en kinderopvang georganiseerd. Kinderen gaan dan naar een eigen samenkomst. Ook zijn er altijd een gastheer en gastvrouw aanwezig om de mensen te verwelkomen.Kerstin Schepers (21), vorig jaar ook gastvrouw: “Afgelopen jaar was voor mij de eerste keer dat ik voor zoveel mensen heb gesproken. Van tevoren was ik dan ook behoorlijk gespannen, maar juist die spanning gaf een kick.” Bert Kroeze (57) uit Emmer-Compascuum, dit jaar voor het eerst gastheer, vult aan: “Ik voel een gezonde spanning. Je bent immers in een andere omgeving waar heel veel mensen worden verwacht. Leuk om te doen.”Het thema dit jaar is ‘Gewoon Kerst’. Voor sommigen is Kerst een feest, voor anderen een juist donkere periode die ze het liefst zouden willen overslaan. “Daarom willen we de hoop die er in ons hart leeft graag delen. En om daar handen en voeten aan te geven is zo’n groot evenement bij uitstek geschikt. Om mensen in Emmen en omgeving een moment te geven dat hartverwarmend is”, aldus Kroeze.

Kerstnacht

Schepers geniet ieder jaar weer van de grootse diensten. De muziek, de aankleding, de boodschap van de spreker, het samen zijn. “Het is echt prachtig. Elke dienst heb ik dan ook opnieuw weer een 'kippenvelmomentje'. Maar uiteindelijk draait het om maar één ding, en dat is de geboorte van Jezus Christus. Dit is hetgeen wat we vieren en waarom we bij elkaar komen. Het is een voorrecht om dat met zovelen samen te mogen doen.” Omdat 24 december op een zondag valt, begint de eerste dienst al om 16.00 uur, de tweede om 19.00 uur en de laatste om 21.30 uur. Voor meer informatie: www.kerstinemmen.nl of de Facebookpagina ‘Kerst in Emmen’.

Auteur

Redactie