Column Coevorden Verbindt: De donkere dagen voor Kerst

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is burgemeester Bert Bouwmeester aan de beurt.

Ik vind het een bijzondere periode, de dagen dat Sinterklaas het land uit is en de kerstman nog moet arriveren. De donkere dagen voor Kerst noemen ze dat dan. Terwijl ik de eerste zinnen voor deze column tik op mijn computer vallen buiten de eerste sneeuwvlokken van deze winter. Vanuit mijn raam zie ik hoe de achtertuin langzaam een witte gloed krijgt. Terwijl ik me bedenk waar deze column over moet gaan laat ik me steeds afleiden door de sneeuw. Hoe lang is het eigenlijk geleden dat we een witte kerst hebben gehad? Voor mijn gevoel is het in ieder geval jaren geleden. Maar daar kan ik me in vergissen. Deze gedachte valt wellicht in de categorie: vroeger had je pas sneeuw! Ik weet wel waar ik deze laatste column van mij in dit jaar over wil laten gaan, maar mijn vingers tikken alleen nog niet de juiste woorden. Zo aan het einde van het jaar blikken we altijd terug. Ik denk dan aan wat er het afgelopen jaar allemaal weer gebeurd is in Coevorden, in Drenthe, in Nederland, Europa… in de wereld. Zal ik een voorproefje nemen op mijn nieuwjaarstoespraak, straks op 8 januari? Wereldwijd denk ik dan toch aan onzekere tijden, oorlogen, aanslagen en mensen die vluchten voor hun veiligheid. Ik wil een brug maken naar Coevorden, maar dat lukt niet. Ik tuur weer naar buiten en zie dat de sneeuw, even snel als hij viel, weer verdwijnt. Misschien toch geen witte kerst… Ik wil van deze column ook geen jaaroverzicht van 2017 maken, ik wil zeggen dat ik trots ben op wat er in Coevorden allemaal gebeurt. Ik wil zeggen dat we het goed hebben met elkaar. Neem bijvoorbeeld de samenwerkingen in het afgelopen jaar. Wij vragen als gemeente veel van verenigingen voor plaatselijk belang en van verenigingen voor de wijken van de stad. Toch weten deze groepen hier goed mee om te gaan. Ik vind het knap, want deze verenigingen bestaan natuurlijk alleen uit vrijwilligers. Mannen en vrouwen die naast hun baan en dagelijkse bezigheden ook nog de belangen van dorp of wijk vertegenwoordigen. Weer kijk ik uit mijn raam, de sneeuw heeft inmiddels plaatsgemaakt voor nat druilerig weer. Van een witte Kerst durf ik langzamerhand helemaal niet meer te dromen. De klok slaat inmiddels half vijf. In deze tijd van het jaar vind ik dat een bijzonder moment. Vanaf dat tijdstip verruilt het daglicht zich namelijk voor een sfeervolle glinsterende gloed. De gloed van kerstverlichting. Rijdend door onze gemeente zie ik altijd straten, winkels, huizen, gebouwen prachtig versierd met kerstverlichting. Ik realiseer me dat dankzij de inzet van vele vrijwilligers er heel veel lichtpuntjes zijn in Coevorden. En die donkere dagen voor Kerst? Samen maken we er altijd weer iets moois van. Ik wens u alvast sprankelende dagen, mét of zonder sneeuw! Burgemeester Bert Bouwmeester

Auteur

Redactie