Ellen Kroeze: ‘Dat raakt me enorm’

EMMER-COMPASCUUM

/EMMEN - Amateurkunstenaars van Huize Henricus uit Emmer-Compascuum werkten vorige week aan een speciaal kunstproject. Het werkt komt in Bibliotheek Emmen te hangen.

Huize Henricus is een verzorgingshuis waar wonen en dagbesteding onder hetzelfde dak gecombineerd worden. Het huis biedt zorg voor bijzondere mensen die net even anders zijn door hun beperking. De dagbestedingsfaciliteiten bestaan uit een dierenweide, een werkplaats voor houtbewerking, een tuin en een kunstatelier. In het atelier kunnen de bewoners zich op een creatieve manier uiten en lekker bezig zijn.

Workshop

In november nam een groep van negen bewoners deel aan de workshop Mixed Media onder leiding van kunstenares Ellen Kroeze van Atelier Helderrood. In de workshop mochten ze hun wensen en dromen verbeelden. Dit thema leidde tot kleine kunstwerkjes die Ellen Kroeze wisten te raken: “Ik heb niet alleen genoten van de gezellige sfeer in het schilderatelier, de fijne gesprekken, het samenwerken en de openheid van de deelnemers, maar de prachtige persoonlijke schilderijtjes die ze hebben gemaakt op het thema ‘Mijn wens op het doek’ hebben me enorm geraakt’.” Dat het project uitmondt in een echte expositie is voor de bewoners de kers op de taart. Dit is te danken aan activiteitenbegeleidster Ingeborg Imhoff. Zij zocht aanvankelijk gewoon contact met De Kunstbeweging met de vraag of er mogelijkheden waren om kunstwerken van bewoners te exposeren, omdat ze de bewoners graag eens in het zonnetje wilde zetten.

Kunstenaar

Greetje Kuipers - adviseur van de afdeling Cultuurparticipatie - ging met dit verzoek aan de slag en stelde voor het project uit te breiden met een workshop van en professionele kunstenares: “Het leek me mooi om niet alleen in de bibliotheek te exposeren, maar ook om de bewoners onder leiding van een ‘echte’ kunstenaar te laten werken aan een thema. Dat voorstel werd met gejuich ontvangen, en we zijn heel blij voor de bewoners met dit mooie resultaat.” Ellen Kroeze heeft een boek samengesteld met foto’s van de amateurkunstenaars en hun werk. “Ze zijn er apetrots op”, aldus Kuipers. De expositie is te bezoeken tot en met 2 januari in de bibliotheek aan het Noorderplein 101 in Emmen.

Auteur

Redactie