Jan Zwiers: 'Coevorden moet weer gaan stralen'

COEVORDEN

De Vestingstad Coevorden moet weer gaan stralen en op de kaart worden gezet. Het is vijf voor twaalf. Dat stelt de Coevorder wethouder Jan Zwiers. Hij krijgt bijval van onder anderen Klaas Lamberink en Roeland Hup. Lamberink is preses van het bestuur van Centrummanagement Coevorden en Hup maakt deel uit van het bestuur van de Coevorder Handelsvereniging.

Door Kristian Elders Programmamanager van het project is Henk-Jan ten Brink namens de gemeente Coevorden. Onder anderen Zwiers, Lamberink, Hup en Ten Brink vormen een projectgroep en woningcorporatie Domesta wordt betrokken bij de plannen. Het Coevorder college sprak dinsdag nog over de Coevorder centrumvisie. De gemeenteraad beslist op 19 december over de plannen. Historie en ook water moeten meer dan voorheen terugkeren in de stad, die een meer toeristische inslag krijgt. De gemeente steekt twee miljoen euro in het project en de provincie Drenthe draagt 1,5 miljoen euro bij. De private sector - bedrijven, investeerders en ondernemers - komt met een miljoen euro over de brug. Coevorden moet niet meer worden gezien als een winkelstad, want de concurrentie is hevig met Zwolle, Groningen, Emmen, Hoogeveen en Assen. "Die gedachte ligt achter ons", zegt Zwiers. "Wel als een toeristische stad, waar winkelen belangrijk blijft." De visie telt vier hoofdprojecten. Het moet voor bedrijven buiten het centrum aantrekkelijk worden om te verhuizen naar de binnenstad. Die gedachte kan met stimuleringsregelingen - een korting op de kosten - worden aangewakkerd. Meer algemeen moeten het straatbeeld en de leegstand worden aangepakt. Neem bijvoorbeeld Home Made Chocolate aan de Parallelweg. In samenwerking met Domesta kan worden gekeken of dat bedrijf onder kan worden gebracht in een leegstaand pand in de binnenstad.

Belangstellenden

Verder moet de Coevorder markt gaan dienen als een huiskamer met terrasjes en horeca. De haven mag volgens de projectgroep niet los worden gezien van de markt. Op de Weeshuisweide wordt gedacht aan een stadsboerderij of stadsbrouwerij, waarvoor zich al belangstellenden hebben gemeld. Zwiers: "Het aangezicht van de Weeshuisstraat kan mooier, vinden wij. In bepaalde panden zouden ambachten kunnen worden uitgevoerd. Een smederij, kaasmakerij of biologische producten. Meer reuring op de Weeshuisweide zou mooi zijn, samen met een fraaier gevelaanzicht. Het is de mooiste locatie om het Kasteel van een afstand te bekijken, maar deze wordt nog niet benut. Daar moeten we iets op vinden." Het vierde hoofdproject is de inrichting van de stadsvloer. Lantaarnpalen in het centrum worden thans meer dan eens omver gereden door vrachtwagens. Ook moet het centrum toegankelijk worden gehouden voor mindervaliden.

Voortgang

Op de website www.stadcoevorden.nl verschijnen vanaf 1 januari de aanstaande Coevorder activiteiten, zo verklapt Lamberink alvast. Ook kan via die site de voortgang van het project worden gevolgd. De centrumvisie wordt op 20 december aangeboden aan de provincie Drenthe. De aftrap van het project is 21 december op de Coevorder schaatsbaan. De aanstaande verlichting in de bomen op de markt is een andere voorbode van wat komen gaat om Coevorden weer ouderwets te laten stralen. Met een zekere link naar het verleden.

Auteur

Redactie