Column Coevorden Verbindt: Verbind voor het kind!

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Jeroen Huizing is deze week de schrijver van dienst.

In Nederland zijn jaarlijks 118.000 kinderen slachtoffer van verwaarlozing, mishandeling of misbruik of getuige van geweld tussen ouders. 118.000, een absurd hoog aantal! Het bleef maar door mijn hoofd malen toen ik afgelopen donderdag aan het begin van de avond terugreed naar huis. Ik was met onder anderen mijn collega-wethouders ‘Jeugd’ van Borger-Odoorn en Emmen en de burgemeester van Emmen aanwezig geweest bij een lezing van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in Haren. In het kader van de Week tegen de Kindermishandeling hield ze daar een gloedvol betoog om ons als gemeentebestuurders op te roepen om nog meer aandacht te hebben voor preventie van kindermishandeling. Het is schokkend als je je realiseert dat zoveel kinderen niet in veiligheid opgroeien. En dat in ons veilige Nederland! Een paar dagen daarvoor had ik ook al een gesprek over veiligheid en over het leven in vrijheid. Het was met een Iraans gezin, dat inmiddels alweer een aantal jaren in Coevorden woont. Iedere dinsdagmiddag gaan we met het college op werkbezoek bij een bedrijf, organisatie of instelling in onze gemeente. Het zijn altijd leuke en interessante bezoekjes. Afgelopen dinsdag was daarop geen uitzondering. De ontvangst was gastvrij en hartelijk, de zelfgemaakte kokoskoeken waren heerlijk. Maar het was het antwoord op de vraag wat ze het mooiste aan Nederland vonden, dat mij het meest trof. Dat was namelijk dat ze hier in vrijheid en veiligheid konden leven. Voor ons zo vanzelfsprekend, maar voor mensen in veel andere landen helaas niet. Margrite Kalverboer bracht mij terug naar de realiteit. Ook in Nederland is het helaas zo dat een veilige en gelukkige jeugd niet voor ieder kind is weggelegd. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. En ik wil het ook niet accepteren. We moeten er met zijn allen alles aan doen om kindermishandeling te voorkomen of te stoppen. Daarvoor moeten we volgens de Kinderombudsvrouw één van de laatste taboes doorbreken: bemoeien met elkaars opvoeding. Andere ouders aanspreken op gedrag tegenover hun kinderen, het onderwerp bespreekbaar maken. Dat kunnen we dus met elkaar eraan doen. En nee, het is niet makkelijk om dat te doen. Wegkijken is veel makkelijker. Misschien levert het ons wel buikpijn op als we eraan denken een ander te moeten aanspreken of een vermoeden van mishandeling te moeten melden. Maar zou het ons niet veel meer buikpijn op moeten leveren als we niets doen en de mogelijke mishandeling van het kind doorgaat? Blijf er dus niet mee lopen als je je zorgen maakt over een kind, maar deel je zorgen. Dat kan ook door contact op te nemen met Veilig Thuis Drenthe. Samen kunnen we helpen kindermishandeling te stoppen: Verbind voor het kind! Wethouder Jeroen Huizing

Auteur

Redactie