Daniël Hamar de la Brethonière: ‘Dan stop ik ermee’

EMMEN/COEVORDEN

Na de winst op het NK en de internationale danswedstrijd Soneo kun je stellen dat het goed gaat met de dansschool Dan’s Entertainment. Eindverantwoordelijke: Daniël Hamar de la Brethonière.

Door Anna Sophie Bakker Dansdocent Daniël Hamar de la Brethonière (35) uit Assen heeft in Emmen en Coevorden een eigen dansschool: Dan’s Entertainment. In Coevorden in de Training Factory aan de Monierweg en in Emmen aan de Stationsstraat. Daar zat voorheen Dansschool Postma. Een van de dansgroepen – Urban Inspiration – nam deel aan de wedstrijd Soneo, die plaatsvond in Steenwijk. Daar namen de dansers het op tegen buitenlandse teams. De dansdocent is trots op zijn leerlingen die deze prestatie hebben geleverd. Voordat de wedstrijd begon, hadden hij en zijn leerlingen niet hele hoge verwachtingen. “Je gaat niet met een verwachtingspatroon heen. Als team moet je het beste eruit halen, zeker als je ook tegen buitenlandse teams danst.” Als danser moet je er veel voor over hebben om zulke grote danswedstrijden te winnen, vindt Hamar de la Brethonière. Eerder hebben teams van de dansschool verschillende prijzen gewonnen, zoals tweemaal achtereen het Nederlands kampioenschap, derde op het wereldkampioenschap in Schotland en winst op het Europese kampioenschap. De leerlingen van Dan’s Entertainment trainen erg veel. Per week acht tot zestien uur. Afgelopen seizoen was het succesvolste seizoen volgens de eigenaar van de dansschool. “We zijn in een wedstrijdritme gekomen door aan veel wedstrijden deel te nemen. Elke keer leerden we van het jurycommentaar. Al mijn leerlingen zijn erg gedreven, niet omdat ik dat wil, maar omdat zij dit zelf willen. Dat drijft mij om verder te gaan dan we nu al doen.”

Dansen

Hamar de la Brethonière danst zelf ook veel, in het hoofdteam bij zijn eigen dansschool. Dit doet hij naast het lesgeven zelf. De dansdocent beschrijft zijn liefde voor dansen als een soort verslaving. “Als ik muziek hoor, wil ik bewegen.” Toen hij twaalf was, is de Assenaar begonnen met dansen. Zijn zus inspireerde hem. “Ze zei dat ik door moest gaan met dansen want vond dat ik een ‘best goed’ ritmegevoel had. Ik ben toen lessen gaan volgen in Assen en Groningen.” En wat brengt de toekomst? De dansdocent hoopt dat in de toekomst zijn dansschool kan groeien en dat de locatie van nu alweer te klein is. Verder hoopt hij dat hij nog zo lang mogelijk les kan geven. Zelf hoeft hij niet meer zo nodig in het hoofdteam te dansen over tien jaar. “Dan geef ik de kans aan de jongere generatie.”

Auteur

Redactie