Column Coevorden Verbindt: Herfst en wintertijd

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is wethouder Joop Brink aan de beurt.

Het is herfst en de meeste bladeren zijn na hun prachtige verkleuring al gevallen. De één wordt er vrolijk van, de ander weemoedig of terneergeslagen. Ik vind het wel een mooie tijd omdat het oude plaats maakt voor iets nieuws. Het is ook de periode voor de traditionele Coevorder Ganzenmarkt. Ook dit jaar heb ik weer met veel plezier een deel van de dag meegemaakt. De kandidaat-missen die zenuwachtig hun voorbereidingen hebben getroffen voor het grote moment, het opdrijven van de ganzen naar de markt en de uitslag van de jury. Halverwege de ochtend is daar het verlossende moment: Julia Hamelink is komend jaar de nieuwe Miss Ganzenhoedster. Dezelfde dag zijn Felien Jongbloed en Cedric van Leeuwen tot mini-miss en mini-mister gekozen. Een mooi trio dat we dit jaar nog bij veel evenementen gaan zien. Tijdens de Ganzenmarkt is het meestal koud en guur. Dit jaar was het stralend herfstweer en dat trok veel publiek naar de stad. Een heel gezellige sfeer met diverse eetkraampjes. Vooral snert en bonen waren erg in trek. Een echt volksfeest waar iedereen van kan genieten. Toen ik de volgende ochtend naar het gemeentehuis liep was ik verbaasd. Het was alsof er nooit iets was gebeurd, want de kermis was al helemaal weg en het plein opgeruimd. De buitendienst had alles al aan kant. Complimenten daarvoor! Afgelopen zaterdag was er weer een hoogtepunt te beleven. Honderden kinderen, ouders en grootouders kwamen naar Coevorden om Sinterklaas binnen te halen. Een unieke plek voor Sinterklaas. Een haven, midden in de stad. Omdat burgemeester Bouwmeester er niet kon zijn, was het aan mij de eer om de Sint welkom te heten in Coevorden. Ondanks dat de regen de organisatie en mij onder de paraplu dwong, hield het publiek dapper vol. Kinderen dik ingepakt en gespannen, hard zingend als de Sint eindelijk in het zicht komt. Als ik met de Sint van de haven naar de markt loop, komen Sint en Piet voor sommige kinderen wel heel indrukwekkend dichtbij en moet er hier en daar toch een traantje weggepinkt worden. Maar wat een leuke man is hij toch, die Sinterklaas! Een praatje voor iedereen, handen schudden en grapjes maken. De organisatie en zijn knechten moeten hem aansporen om een beetje voort te maken. Op de markt en in de winkelstraten wacht hem nog menig klusje. Ik neem afscheid en wens de Sint en zijn pieten een mooie tijd. Ik reken er op dat hij geen enkel kind vergeet, arm of rijk, groot en klein. Twee grote evenementen kort achter elkaar. Dat vraagt wel wat van de organisatie en presentatie. Ook dit jaar weer super goed geregeld. Ik wens u allen een gezellig sinterklaasfeest. Wethouder Joop Brink

Auteur

Redactie