Ingo Leth: ‘Het was een hele eer’

EMMEN

De maand november staat voor de verkiezing Emmenaar van het Jaar in het teken van kandidaten nomineren. De winnaar van vorig jaar Ingo Leth gaat in gesprek met hoofdsponsor Harrie Timmer.

Door Vincent Trechsel De twee mannen ontmoetten elkaar in Galerie Bij Leth, naast de entree van het pas gedoopte Rensenpark. Ingo Leth won begin dit jaar de eervolle titel Emmenaar van het Jaar, waar Harrie Timmer met zijn Academie Mercuur voor het achtste jaar hoofd- en naamsponsor van is. Ondergetekende was namens organisator ZuidOosthoeker aanwezig bij die ontmoeting. Onderwerp van gesprek: het nomineren van kandidaten en de gevolgen daarvan. Terwijl Timmer (62) de pas gezette koffie in één teug door zijn loden pijp naar binnen giet, reist kunstenaar Leth (49) in gedachten af naar een jaar geleden. Begin december kreeg hij immers te horen dat hij – net als Hooimijt-directrice Sinie Fischer, oud-burgemeester Cees Bijl, super vrijwilligster Joke Rinsma en de actieve ras-Zwartemeerder Herman Lübbers – was genomineerd voor de verkiezing Emmenaar van het Jaar. “Genomineerd worden geeft zo’n bijzonder gevoel. Dat vond ik al een eer”, herinnert Leth zich.

Verbouwereerd

De Emmer kunstenaar heeft echter een jaar na dato nog steeds niet helemaal door waarom hij was genomineerd en al helemaal niet waarom hij de Emmenaar van het Jaar van 2016 was geworden. “Natijd was ik verbouwereerd. Later begrijp je pas dat het de waardering is voor datgene wat ik doe, terwijl mijn enige doel is de mensen in en om Emmen in aanraking te brengen met kunst. Het viel me niet mee de impact ervan een plek te geven.” Waarom Leth de verkiezing won en zich dus een jaar lang de Emmenaar van het Jaar mocht noemen, begrijpt Harrie Timmer wel. “Ingo durft zijn nek uit te steken, hij vecht door ondanks tegenslagen en is een voorloper voor de nieuwe invulling van dit park”, zegt hij, doelend op het Rensenpark. “Het is niet gewoon wat hij doet en de mensen waarderen dat.”

Gemeente

Leth werd dit jaar diverse malen uitgenodigd om als Emmenaar van het Jaar op te treden, door bijvoorbeeld een evenement te openen. De kunstenaar is dan ook van mening dat ‘De Emmenaar’ een ambassadeur van Emmen moet zijn. Timmer trekt dat enigszins in twijfel. “Dat ligt aan de persoon”, zegt hij. “Voor sommigen is het een eervolle prijs. Niet meer, niet minder.” Leth voelde zich wel zo, na het winnen van de prijs. “Ik had het gevoel dat ik die taak op me moest nemen, terwijl niemand dat van me vroeg hoor. Ik vind wel dat de gemeente Emmen meer gebruik zou kunnen maken van de verkiezing. Die is niet alleen waardevol voor de ZuidOosthoeker of voor Academie Mercuur, maar juist ook voor de gemeente zelf.” Ingo Leth noemt zijn winst nog steeds apart, die veel impact heeft gehad. Toch geeft hij met plezier het zogenoemde stokje door. De artikelen die afgelopen jaar over de Emmenaar zijn verschenen en bijvoorbeeld ook het schilderij gemaakt door kunstenares Ellen Kroeze noemt hij de tastbare herinneringen aan ‘een bijzonder jaar’. “En iedereen wil ineens met me op de foto. Bizar toch”, besluit hij lachend.

Kandidaten aandragen

Het aandragen van een kandidaat kan via het e-mailadres: emmenaarvanhetjaar@ndcmediagroep.nl of door een schriftelijke reactie te sturen naar ZuidOosthoeker, Hoofdstraat 8, 7811 EN Emmen. Alleen de kandidaten met naamsvermelding en een toelichting, gaan mee.

Auteur

Redactie