Leefbaarheidsprojecten in het zonnetje gezet

EMMEN

Wethouder René van der Weide en LAG-burgerlid Ton Selten hebben vorige week Camping BuitenLand, ‘t Volk van Grada, MFC ’t Aole Gemientehoes en Industrieel Smalspoormuseum in het zonnetje gezet. Deze partijen ontvingen namens LEADER Zuidoost-Drenthe een heerlijke taart en een plaquette met daarop de naam van hun projecten, waarvoor ze eerder dit jaar subsidie hebben ontvangen.

Wethouder René van der Weide: “Vier hele verschillende burgerinitiatieven die als overeenkomst hebben dat ze door de initiatiefnemers met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn opgepakt. Deze projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van de leefbaarheid en de economie in de dorpen en wijken.” Projecten LEADER is een Europees subsidie-, kennis- en actieprogramma voor een vitaal platteland. Onderstaande projecten zijn toegekend door de Lokale Actiegroep (LAG), de trekker van het LEADER-programma in Zuidoost Drenthe. · Camping Buitenland ontving 160.000 euro voor het moderniseren van de voormalige Camping Zandpol. Onder de nieuwe naam Camping BuitenLand zijn de enthousiaste ondernemers druk bezig om een nieuwe doelgroep vanuit de randstand naar de regio te trekken. Dit doen ze door de combinatie van kunst, theater, streekgerechten en een bijzondere kampeerbeleving. · Samen met Geopark de Hondsrug kreeg ’t Volk van Grada 405.899,94 euro subsidie voor het project ‘Boeren op de Hondsrug’. Bij de historische boerderij Nabershof gaan ze een expositieruimte bouwen en inrichten over de ontwikkeling van het boerenbedrijf in relatie tot het landschap. Vanaf de prehistorie tot de landbouw van nu. · MFC ’t Aole Gemientehoes ontving 150.000 euro voor het project ‘Burgerkracht in Schoonebeek’ voor het verbouwen van het oude gemeentehuis tot een veelzijdige en bruisende ontmoetingsplek voor inwoners. · Het Industrieel Smalspoormuseum gaat met de 119.872,80 euro subsidie de collectie documenteren. Ook is er een spoorlijn van 700 meter aangelegd, hierover gaat de nieuwe Schwingeltrein rijden.

Auteur

Redactie