Grote verkeerscontrole op A37 langs Duitse grens

Zwartemeer

ZWARTEMEER - Langs de A37 bij grensovergang Zwartemeer is donderdagavond een grote verkeerscontrole gehouden, meldt Dagblad van het Noorden.

ZWARTEMEER - Langs de A37 bij grensovergang Zwartemeer is donderdagavond een grote verkeerscontrole gehouden, meldt Dagblad van het Noorden.
Justitie, douane, marechaussee en belastingdienst trokken samen op. De controle in Zwartemeer en maakte deel uit van een grootscheepse actie langs de hele oostgrens. Tot aan Limburg werden er controles gehouden. Zo werd er ook gecontroleerd langs de A7 bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans. "We richten ons onder meer op mensenhandel, drugs, identiteitsfraude en openstaande boetes", zegt Steven Comba van de marechaussee. De controle is een initiatief van de Duitse politie en douane. De Nederlandse douane, marechaussee en belastingdienst sloten bij de actie aan.

Criminele activiteit

In Zwartemeer ligt het zwaartepunt van de actie. "Uit onderzoek blijkt dat via deze grensovergang de meeste criminele activiteit plaatsvindt. Rond dit tijdstip. Daarom staan we hier ook ‘s avonds", zegt teamleider Richard Hulsegge van de marechaussee Coevorden. Tientallen beambten staan op de parkeerplaats langs de A37 bij Zwartemeer, net aan de Nederlandse kant van de grens. Drugshonden liggen in hun kooi in de kofferbak te wachten tot ze ingezet worden. Het verkeer uit Duitsland wordt over één rijbaan geleid en verdachte auto’s worden naar de parkeerplaats gedirigeerd. Autopapieren en rijbewijzen worden gecontroleerd en nagetrokken.

Grote BMW

Een volgeladen auto uit Letland wordt aan de kant gezet, net als een grote BMW uit Hongarije met winterbanden in de kofferbak. De Hongaren zeggen in het Duits dat ze de auto in ons land willen verkopen. "Dat mag, als de papieren maar in orde zijn", legt Hulsegge uit. Busjes met Duits, Pools, Tsjechisch en Zwitsers kenteken worden gecontroleerd. De meeste auto’s mogen na controle doorrijden. Alleen een grote belegen Mercedes met Nederlands kenteken niet. De auto heeft voor flinke schade. De rechterkoplamp, de bumper en het kenteken zijn met wit tape ingepakt. Een ree tegen de auto gehad, verklaart de bestuurster. Ze moet lange tijd wachten. Het is donker en verder rijden met één koplamp gaat niet. Uiteindelijk wordt besloten de vrouw met haar auto naar de parkeerplaats bij hotel Van der Valk, een eindje verderop, te brengen. Vanaf daar moet ze zelf zien thuis te komen. Eén geluk, ze krijgt geen boete. De 'resultaten' van de actie worden vrijdag bekendgemaakt.