Frisse neus in Schoonoord voor mantelzorgers |

SCHOONOORD

Dat was vrijdag even schrikken in woonwijkcentrum Het Ellertsveld in Schoonoord. Boswachter Menno Nicolai zou langskomen aan de Bonkersstraat, maar hij schitterde door afwezigheid.

Door Kristian Elders Nicolai zou op de Nationale Dag van de Mantelzorg het bos in samen met een groep mantelzorgers. Die mantelzorgers werden vrijdag in het zonnetje gezet door Treant Zorggroep. De boswachter bleek onbereikbaar, maar tot grote vreugde van de mantelzorgers werd een vervanger gevonden. In allerijl werd gids Henk Dolfing opgetrommeld. De inwoner van Wezuperbrug woont onder de rook van het rustieke bos en Het Ellertsveld. Hij is veldmedewerker beheer en verricht alle werkzaamheden die in een bos kunnen voorkomen. De goedlachse Dolfing (58) stond binnen no-time op de stoep van Het Ellertsveld en daarna kon de boswandeling beginnen. Even weg van de dagelijkse mantelzorg. Ook twintiger Lisanne Jeuring - zij is geen mantelzorger - uit Emmen liep mee in het bos. Dat was maar wat leuk zo samen met haar moeder Rita en oma Annie Hogelink (78).

Spontaan idee

Wijkverpleegkundige Yvonne Loof uit Elp wandelde ook mee in het bos. Zij werkt in Het Ellertsveld en kan daar mantelzorgers ondersteunen met specifieke hulp. De wandeling was een spontaan idee en volgens organisator Ria Jeuring ook voor belangstellenden. Daarom ging Frans Schwartz (71) uit Wezup mee met zijn vrouw Tetje (72). Zij is mantelzorger van de 88-jarige Willem Verdonk, die in Het Ellertsveld woont. “Ik ken Willem al sinds mijn achttiende”, vertelt de inwoonster van Wezup. “Wij noemen hem niet-biologische familie”, zegt zij glimlachend. “We konden vlak bij Deventer geen verzorgingshuis vinden en kwamen bij Drenthe uit. We bekeken De Schoel in Sleen en Het Ellertsveld. Dit voelde vier jaar geleden direct goed. Dat is een gevoel.”

Rolstoel

Schwartz komt twee keer per dag langs bij Verdonk om hem eten te geven. Zij gaan dagelijks samen naar buiten om boodschappen te doen. Verdonk zit in een rolstoel en kan verder weinig. Het komt ook voor dat het echtpaar Schwartz met de rolstoeltaxi naar Het Ellertsveld gaat om Verdonk op te halen. Vanuit Wezup trekken zij dan samen de regio in. “We zorgen ervoor dat hij een plezierig leven heeft. Het enige doel is dat hij gelukkig is.” Wellicht is Nellie Prins (72) uit Schoonoord ietwat te bescheiden om zichzelf mantelzorger te noemen, maar toch is zij het volgens de rest van het gezelschap. Zij helpt bij de dagbesteding in Het Ellertsveld, schenkt koffie als er iets te doen is en draagt ook haar steentje bij tijdens de bingo in het woonwijkcentrum. Haar 63-jarige dorpsgenote Anneke ten Wolde genoot met volle teugen van de wandeling onder leiding van Dolfing. Ook zij is mantelzorger in Het Ellertsveld, maar dan van haar moeder Jopie (91). “Mijn moeder woont hier nu vijf jaar. Ik vind het geven van mantelzorg normaal. Gelukkig is mijn moeder er nog. Fijn dat Het Ellertsveld aandacht geeft aan ons.”

Auteur

Redactie