Isa Zwart: ‘Udine wordt heel cool’

EMMEN

De Emmense Isa Zwart (17) vertrekt donderdag 30 november naar Italië om mee te doen aan een Europees Songfestival: het Suns Europe-festival waar verschillende landen aan deelnemen.

Door Anna Sophie Bakker In mei won Isa Zwart het Drèents Liedtiesfestival in Emmen. Elk jaar wordt de winnaar opgegeven voor het festival dat ergens in Europa plaats gaat vinden. Dat ze uitgekozen is, had ze niet verwacht. “Ik ging er niet vanuit. De vorige winnaars van het Drèents Liedtiesfestival werden namelijk nooit uitgekozen.” De zangeres weet niet precies wanneer ze begonnen is met zingen. Zolang ze zich kan herinneren. Volgens Isa’s moeder had haar dochter een eigen notensysteem en leerde zo noten lezen. “Ik was toen een jaar of vier.” Zo oud was ze ook toen ze haar eerste optreden gaf, bij de bruiloft van haar oom en tante. “Ik was inderdaad nog heel jong.”

Optreden

Roy Keuter, de achterneef van de Emmense, heeft vorig jaar meegedaan aan het Drèents Liedtiesfestival. “Hij wilde dit jaar weer meedoen, maar wist nog niet met wie. Na een optreden van mij kwam hij bij me of ik samen iets wilde doen.” Keuter en Rowdy Prins hebben het nummer Mamme See voor haar geschreven. Zwart vertelt dat zij ook input heeft gehad in de totstandkoming van het lied. “Het verhaal van het nummer is gebaseerd op mijn verhaal. Mijn moeder zei vroeger namelijk altijd al dat je dat moet doen. Als je elke nacht voordat je gaat slapen erover nadenkt, dan komt het uit. Het is vrolijk maar ook wel ontroerend.”

Ontroerend

Voorlopig is de zeventienjarige veel aan repeteren met de band en heeft ze veel zin in haar trip naar Italië. “Ik ben nog niet zenuwachtig, maar misschien komt dat nog. Het is heel gek, ik weet nog niet wat ik kan verwachten.” Wel is ze heel benieuwd naar de andere landen. Wat ze tot nu toe heeft gezien, zag er ‘apart en bijzonder’ uit. De Emmense gaat in Udine voor de winst. “We gaan ervoor. Als ik er zelf al niet in geloof, hoe moeten anderen dat dan doen?”

Auteur

Redactie