Nieuw kunstwerk siert entree 'Rensenpark'

EMMEN

Wie vanochtend langs het Creatieve Mensenpark in Emmen fietste of wandelde, keek waarschijnlijk vreemd op. Een bijzonder en kleurrijk beeld siert de entree van de voormalige zoo.

Door Vincent Trechsel De politie werd woensdagnacht al gebeld. Een Emmense met vanuit haar woning zicht op de oude dierentuin zag rond twaalven zes, nee, wel acht mensen bezig met boren, beitels en scheppen. Ze wist het zeker: die vandalen wilden een kei jatten. Behalve dat een kei veel te zwaar is om te vervoeren met boren en scheppen, bleek van het jatten dus ook weinig sprake. Galeriehouder Erik Knegt – die met zijn Mick’s Art in het voormalige Biochron is gevestigd – plaatste slechts een kunstwerk, dat hij samen met Jan Bosman, Karin Siebring en Hein Winters heeft gemaakt. De gemeente Emmen wist niks af van de plaatsing, maar is wel plotsklaps eigenaar en dus verantwoordelijk.

Gemeente

De gemeente kan dus ook besluiten het beeld weg te laten halen, maar Knegt ziet niet in waarom dat zou gebeuren. “Het is een mooi beeld van ongeveer twee meter hoog dat aangeeft dat het Mensenpark hier is gevestigd. We laten graag zien dat hier iets gebeurt.” Knegt laat desgevraagd weten dat de scherpe randjes weggehaald zijn zodat bijvoorbeeld kinderen zich niet lelijk kunnen bezeren. Het beeld is gemaakt van oud ijzer, afkomstig van de Emmer Schroot- en Metaalhandel, en bestaat uit verschillende vormen. “Je kan er van alles in zien”, zegt Knegt. “De meeste mensen zien een zeepaardje, maar kijk naar dit stuk”, zegt hij wijzend naar de onderkant. “Dat is toch net een paard. En hier zie ik billen van een olifant, haha!” Iedereen kijkt weer anders naar het kunstwerk en kan er van alles in zien. De dierlijke beeltenissen in het werk lijken onlosmakelijk verbonden aan het Rensenpark, zoals het park sinds vandaag officieel heet. Galeriehouder Knegt is enthousiast over de naamswijziging, maar zit nu wel met een probleempje, gezien de naam op zijn kunstwerk. "We zullen eens overleggen hoe makkelijk we een M kunnen veranderen in een R", reageert hij met een knipoog.

Olifantenverblijf

Vandaag maakte de gemeente Emmen bekend dat het hart van het Rensenpark een flinke metamorfose krijgt. Op het voormalige olifanteneiland komt ruimte voor sport, spel en beweging. De savanne wordt een groene relaxplek die kan dienen als podium. In het gebied rondom het voormalig safarirestaurant komen horeca en speelvoorzieningen voor kinderen. Dit deel van het Rensenpark vormt straks het stadspark en krijgt geen bebouwing. Deze uitgangspunten staan beschreven in een ontwerpvisie voor de openbare ruimte. De visie is getoetst aan het eerder vastgestelde 'Kwaliteitsboek Creatief Mensenpark'. Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen): “We hebben een hoge ambitie als het gaat om kwaliteit en uitstraling van het Rensenpark, maar dat mag niet ten koste gaan van de historie. Waardevolle elementen van de oude dierentuin, waaronder bomen en planten, blijven behouden. Zo houdt de plek een bijzonder karakter met een knipoog naar het verleden. Over de verdere invulling en details gaan we graag met inwoners in gesprek.”

Auteur

Redactie