Fietsen in gemeente Emmen op waarde geschat

EMMEN/KLAZIENAVEEN

"Lach en groet elkaar en je zult zien dat je veel blijer op je fiets zit." Met die opmerking stuurde Rosa Scholtens haar enquête over fietsen in Emmen in en won een fiets naar keuze.

Wethouder Robert Kleine (CDA) overhandigde de inwoonster van Klazienaveen de cheque voor de fiets. De fietsenquête maakt onderdeel uit van het Fietsplan ‘Oog voor de fietser’. In de enquête is aan inwoners, scholieren en bezoekers van de gemeente Emmen gevraagd hoe het fietsen aantrekkelijker kan worden. De uitkomsten van de enquête zijn gebruikt als input voor het Fietsplan, waarmee de gemeente het fietsen in Emmen wil stimuleren.

Wethouder

Ruim duizend inwoners en toeristen en bijna vijfhonderd scholieren hebben deelgenomen aan de fietsenquête. Tien procent van alle deelnemers woont niet in de gemeente Emmen maar in een andere gemeente of zelfs in een andere provincie. Daarnaast hebben honderd scholieren van alle middelbare scholen in Emmen met de wethouder over fietsen in Emmen gesproken tijdens een speciale bijeenkomst afgelopen september. De jongste deelnemer aan de enquête was pas 10 jaar, de oudste deelnemer maar liefst 92 jaar. Scholieren kregen dezelfde vragen voorgelegd als inwoners en toeristen, maar zij vinden andere aspecten belangrijk en geven ook een andere waardering. Zo fietsen scholieren gemiddeld meer dan 7,5 kilometer per fietsrit, waar de inwoner gemiddeld minder dan 7,5 km per rit fietst. De oorzaak daarvan ligt in het doel waarmee wordt fietst. De scholier fietst het meest naar school, terwijl de inwoner de fiets voornamelijk gebruikt om plaatselijke voorzieningen te bereiken. Waar inwoners het belang van het plegen van onderhoud aan de wegen benadrukken, geven scholieren aan dat het aanpakken van verkeersonveilige oversteken de prioriteit moet hebben. Daar voegen zij het ‘plaatsen van extra verlichting’ aan toe.

Fietsen

Scholieren waarderen het fietsen in Emmen met een gemiddelde cijfer van 7,7 terwijl de inwoner en toerist het fietsen in Emmen gemiddeld beoordeelt met een 6,8. “Dankzij de inbreng van de deelnemers aan de fietsenquête is het Fietsplan opgesteld,” zegt verkeerswethouder Kleine. “Juist door van de samenleving te horen wat er speelt, kunnen we de juiste maatregelen treffen zodat Emmenaren vaker de fiets pakken.” Om dat te bereiken gaat de gemeente investeren in het fietspadennetwerk, veilige fietsoversteken, verlichting en het verbreden van fietspaden. Bij de inrichting van dorpen en wijken wordt meer nagedacht over ruimte voor fietsers. Er is aandacht voor de veiligheid van fietsers, met name voor kinderen en de gebruikers van E-bikes.

Auteur

Redactie