Bewoners Holdert onderzocht op MRSA-bacterie

EMMEN

Bij één bewoner en twee medewerkers van woonwijkcentrum Holdert in Emmen is een besmetting met de MRSA-bacterie geconstateerd. Dat meldde Treant - waar het woonwijkcentrum onderdeel van is - vorige week.

MRSA - voluit: Meticilline Resistente Staphylococcus aureus - is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste, gangbare antibiotica. Een moeilijk te bestrijden bacterie dus. Besmetting met MRSA is vooral gevaarlijk voor mensen met een ernstig verminderde weerstand. Voor zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, vormt de bacterie een grote bedreiging. Bij mensen met een verminderde weerstand of bij pas geopereerde mensen kan de bacterie infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. In het ergste geval kan dat de dood tot gevolg hebben. In Emmen is ook bij twee bewoners van een seniorenflat naast het woonwijkcentrum, waar Treant wijkverpleging verzorgt, de bacterie geconstateerd. De betreffende medewerkers mogen weer werken tot zij ‘schoon’ zijn verklaard. Uit voorzorg worden in ieder geval twintig bewoners en 25 medewerkers getest op MRSA. Afhankelijk van de voortgang van het onderzoek worden dit er mogelijk meer. De bewoner met de MRSA-bacterie wordt met extra voorzorgsmaatregelen verzorgd. Medewerkers dragen beschermende kleding. Het gaat om hetzelfde MRSA-type dat eerder is aangetroffen op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen en in verpleeghuis De Horst.

Auteur

Redactie