Gitzwarte komedie in Atlas Theater

EMMEN

De democratie werkt niet meer of, nog pijnlijker, heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het internationale handelsverdrag TTIP, belastingtrucs, de volgende financiële crisis, de dreigende oorlog en het steeds grotere gevoel van onmacht bij de burgers maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden.

Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken of zijn populistische slaven van hun electoraat en daardoor onmachtig in hun handelen. En dat terwijl wij staan voor grote ingewikkelde vraagstukken als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis, de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk en oorlogsdreiging. De verkiezingen die het feest van de democratie hadden moeten worden, werden ordinaire straatgevechten over non issues, opgestookt door de media. En tegelijkertijd hebben xenofobe partijen steeds meer terrein gewonnen, wat al heeft geleid tot een Brexit in de UK en een Trump in de VS.

Achtergrond

En weer hebben we een regeerakkoord waar níemand voor gekozen heeft. Op de achtergrond heeft de businesslobby belastingverlaging voor aandeelhouders en grote bedrijven bedongen en wordt de belastingdruk weer verder verlegd naar de burgers via een btw-verhoging op primaire levensbehoeften van 50 procent. De afschaffing van de dividendbelasting stond zelfs in geen enkel verkiezingsprogramma! Ons vluchtelingenbeleid is weer verder versoberd. Het kapitaal en de multinationals hebben de democratie volledig in hun macht. Is de zegen van het neoliberalisme niet verworden tot een vloek? Waarom hebben burgers de onuitroeibare neiging tegen hun eigen belang te stemmen? Tijd voor een nieuw democratisch elan. De Verleiders staan met Stem Kwijt op vrijdag 17 november vanaf 20.00 uur in het Atlas Theater. Zie www.atlastheater.nl voor alle informatie.

Auteur

Redactie