Doorloper met Gert Tabak: ‘Ik ben vaak ontroerd’

SLEEN

Gert Tabak is 60 jaar en woont in Sleen. Hij is publicist, fotograaf en beeldend kunstenaar. Lees meer over de inwoner van het brinkdorp Sleen in deze Doorloper.

Een relatie? “Een kwart eeuw ben ik inmiddels bij Ton ter Linden. De relatie met hem heeft mijn leven volledig veranderd, in positieve zin.” Sleen is voor mij… “Een nieuwe plek om te wonen en werken. We zijn hier een jaar geleden komen wonen en hebben het erg naar onze zin, zo aan de rand van het dorp. Toen we voor het eerst hier arriveerden om het huis te bekijken, waren we verrast hoe groen en sfeervol dit dorp is. Waarom hebben we dit niet eerder geweten?” Als ik de baas van Sleen zou zijn, dan… “Zou ik erg zuinig zijn op de grote oude bomen, want die bepalen voor een groot gedeelte de aantrekkingskracht van het dorp.” Vroeger ging ik altijd stappen in… “Groningen, vanuit mijn geboorteplaats Meppel. Ik hield van die bruisende stad, waar veel gebeurde op allerlei gebieden. Ik ging uit tot ‘s morgensvroeg, maakte veel vrienden en ging naar exposities en voorstellingen.” Ik heb geen favoriete sportclub, maar... “Als mijn buurman en zwemmer Koen Lems weer een medaille heeft gewonnen dan ben ik blij voor hem!” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was… “Bart, een vriend van een vriend. Een mooie en ietwat extravagante man. Een fotomodel. Helaas is hij een paar jaar geleden - hij was eind 50 - aan leukemie overleden.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed… “Dat was met Els. Een beeldhouwer en goede vriendin. We kunnen erg serieus praten en elkaar inspireren op het gebied van beeldhouwen, maar als we eenmaal beginnen met lachen houden we het niet droog.” En dat ik huilde ook… “Ik huil niet zo snel, maar ben wel vaak ontroerd. Ik kan me soms in de natuur zo happy voelen dat de tranen me in de ogen springen, maar ook bij een film of verhaal zijn mijn ogen wel eens vochtig.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is… “De zwarte met het witte hart van Arthur Japin. Ik houd trouwens van al zijn boeken, zoals Een schitterend gebrek en het nieuwste boek Kolja.” Je kunt me wakker maken voor… “Een Indische rijsttafel. Heerlijk al die verschillende gerechten!” Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom is… “Ik werk thuis op mijn kantoor in de kelder onder ons atelier, maar regelmatig moet ik het land in om te fotograferen en interviewen. Als ik dan mijn fototassen, statief en aanverwante spullen neerzet als ik thuiskom, plof ik op een stoel en krijg koffie of een wijntje aangereikt van Ton. En dan is er altijd veel te vertellen.” Als ik niet in Sleen zou wonen, dan… “Lijkt een stad als Amsterdam mij ook wel wat. Ik ben daar erg ambivalent in. De rust en de natuur is me alles waard, maar toch boeit zo’n grote stad mij ook.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje… “Ik vind dat Ton ter Linden wel een lintje verdiend heeft voor wat hij in de tuinkunst heeft neergezet in zijn leven, maar Ton wil helaas absoluut geen lintje.” Wat ik vroeger wilde worden is… “Acteur. Ik heb veel rollen gespeeld in toneelstukken en musicals. Ik heb vroeger ook een paar kindermusicals geschreven die nog steeds uitgevoerd worden. In de jaren negentig trad ik op met een eigen travestieshow en in december kroop ik vaak in de huid van de Goedheiligman.” Wat ik uiteindelijk geworden ben, is… “Een beetje lastig uit te leggen. Ik ben ondernemer in de culturele sector en daar vallen in mijn geval veel verschillende bezigheden onder. Ik maak producties voor magazines in binnen- en buitenland - Noorderland, Landleven, Groei en Bloei, Eden en Das Haus - spreek een enkele keer een bedrijfsfilm in, maak zo nu en dan bronzen beelden, exposeer mijn kunstfoto’s op groot formaat, doe wat pr-werk voor deze en gene en werk in de tuin. Dit is mijn buitenatelier voor foto’s.” Mijn hobby’s zijn… “Lezen en wandelen in de natuur, hoewel ik daar veel te weinig aan toe kom.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is… “De keuze om uit het onderwijs te stappen en voor een onzeker, maar vrije invulling van mijn leven te kiezen.” Meedoen? Mail: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie