Emmer talent Celine Feijen naar pencak-EK

EMMEN

De nog maar achttien jaar oude Celine Feijen uit Emmen gaat Nederland vertegenwoordigen op een EK. In dit geval een EK in de vechtsport pencak silat, dat plaatsvindt in Azerbeidzjan.

Door Anna Sophie Bakker Het is bijna zover, Celine Feijen doet van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober mee in Baku. Het jonge talent is erg enthousiast. “Dat ze mij uit al die mensen selecteren voelt goed.” Gesproken over de mogelijkheid dat ze misschien wel de beste van Europa kan worden, is ze wat terughoudend. “Er zijn zoveel mensen die nog niet eerder met een EK hebben meegedaan, misschien dat zij wel veel beter zijn dan ik. Het laatste toernooi was in 2008, dus de opkomst is nog even afwachten.”

Ontwikkeling

Zeven jaar geleden is Celine begonnen met het beoefenen van deze sport. Ze zat met haar vader vechtfilms te kijken toen ze bedacht dat ze dat zelf eigenlijk ook wel wilde doen: een vechtsport. Ze beoefende op dat moment geen sport en is lessen gaan volgen bij de trainer van haar vader. Met haar twaalf jaar stond ze al op het NK. “Het was super spannend natuurlijk, we hadden een erg groot team. Dat was ook fijn, want iedereen stond elkaar bij.” De vechtsport is onderscheidend in vergelijking met andere soorten. De sport is namelijk niet agressief, maar wat gemoedelijker, meent Celine. “Je slaat elkaar wel, maar na afloop geef je elkaar een knuffel en een hand.”

Wereldkampioenschap

In de aanloop naar het EK wordt er drie of vier keer in de week getraind. Celine traint twee keer voor zichzelf: met hardlopen. De andere twee keren heeft ze pencak. Om goed op niveau te blijven en echt het maximale uit zichzelf te halen, traint ze samen met de besten van Nederland, zoals personal coach Remi Grooten - hij won brons op een het wereldkampioenschap pencak silat in 2015 - en oefenmeester Nick Smith. “Super tof”, oordeelt ze. “Dat zijn mensen die ook graag beter willen worden. Je maakt elkaar beter. Ook leer ik mijn grenzen te verleggen.” Voor de sport moet Celine ook dingen laten, zo drinkt ze alleen nog maar water, en neemt ze geen tussendoortjes meer. Ze moet namelijk op een bepaald gewicht blijven. “Dit was eerst wel even lastig, maar je doet het ergens voor. Het hoort erbij.” Iedereen in de omgeving van dit sporttalent reageerde enthousiast op haar deelname. Het is iets wat niet veel mensen doen op zo’n jonge leeftijd. “Het is goed voor mijn ontwikkeling, en een super grote kans. Ik wil zeker naar de top, dat lijkt mij het aller tofste.”

Auteur

Redactie