Oud-Coevordenaar Geert Broeren leest voor in Stad

COEVORDEN/ZWOLLE

Geert Broeren keert op zaterdag 21 oktober terug naar zijn oude woonplaats Coevorden om zijn eerste boek te presenteren. Broeren schreef Het Oog van Orbal: een spannend jeugdboek dat zich afspeelt in de Efteling.

Broeren woonde van zijn zevende tot zijn negentiende in Coevorden en verhuisde in 1990 naar Zwolle. “Ik heb mijn vormende jaren, zoals ik ze noem, in Coevorden doorgebracht en denk altijd nog met plezier terug aan de in mijn ogen zorgeloze tijd in deze stad.” Hij wilde ooit graag bakker worden, maar merkte al snel dat daar zijn hart niet lag. Hij werd - evenals zijn vader, die geen onbekende is in Coevorden - leraar Engels en dat is hij nog steeds.

Sprookjes

Broeren heeft eigenlijk altijd al geschreven. “Ik ben echt één van die mensen die altijd zei: ooit schrijf ik een boek. Ik maakte echter nooit iets af. Totdat ik afgelopen januari mijn bestanden opschoonde en mijn twee kinderen de eerste twee bladzijden voorlas van wat later Het Oog van Orbal zou worden.” Op hun aandringen ging hij verder met schrijven en had hiermee zijn motivatie gevonden. Zijn inspiratie komt vooral van Paulus de Boskabouter, of meer nog, Jean Dulieu. “Ik vind zijn schrijfstijl heerlijk uitdagend en niet van dat voorzichtige. Ook het sprookjesachtige blijft iets wat aan me hangt. Ik houd van sprookjes en alles wat daarbij hoort. Vandaar dus ook De Efteling als decor.”

Avonturen

Het boek gaat over Koen en Jet, een tweeling van elf jaar. Zij krijgen tijdens een bezoek aan een sprookjesachtig attractiepark ieder een bijzondere ring. Met deze ringen, de Ringen van Emander, hebben ze toegang tot de echte wereld achter de sprookjes van het attractiepark. Koen en Jet beleven in deze magische wereld de meest wonderlijke avonturen.

Excuus

Het boek is tijdens de Kinderboekenweek op vrijdag 6 oktober verschenen. Broeren geeft het boek zelf uit, dus het ligt (nog) niet in de boekhandels. Toch komt hij graag naar Coevorden om over het boek te vertellen en eruit voor te lezen. “Ik kwam via mijn oud-klasgenoot Jeanette Croezen in contact met Harm-Jan Veenstra van The Readshop. Hij vond het al snel een leuk idee om iets in zijn winkel te organiseren. En voor mij is het een mooi excuus om weer eens naar Coevorden af te reizen.”

Gratis

De voorleessessie begint om 14.00 uur en is gratis te bezoeken. Het boek kan dan ook worden besteld. “Ik kan dan wel geen handtekeningen zetten in boeken, maar heb daar wel iets op gevonden.”

Auteur

Redactie