Coevorden heeft behoorlijke financiële basis

COEVORDEN

De gemeente Coevorden begroot de eigen uitgaven voor 2018 op 99.842.000 euro en de opbrengsten op 100.009.000 euro. Dat zeiden de wethouders Jan Zwiers (BBC 2014), Joop Brink (PvdA) en Jeroen Huizing (CDA) donderdagmiddag in het gemeentehuis Hof van Coevorden. Eén jaar geleden werden de Coevorder uitgaven voor 2017 begroot op 95.209.000 euro en de opbrengsten op 96.295.000 euro.

Door Kristian Elders Volgend jaar stijgt de rioolheffing met 2 procent en de afvalstoffenheffing wordt 3,23 procent duurder. De onroerendezaakbeslasting daalt met 0,58 procent en de toeristenbelasting stijgt niet. De totale lokale lasten stijgen onderaan de streep met 2,2 procent. In groen en wegen wordt voortaan 1,2 miljoen euro per jaar gestoken. Dat is 500.000 euro meer dan nu. In 2018 en 2019 komt daar in totaal nog eens 3 miljoen euro – twee keer 1,5 miljoen euro - bij. Natuurlijk, er zijn wensen op het gebied van het sociaal domein, wonen en het stadshart. Toch kijkt het Coevorder college – de leden presenteerden donderdag de laatste begroting tijdens de huidige bestuursperiode - tevreden terug. De financiële basis is volgens Coevorden zo goed als op orde. Zwiers: “Deze begroting durven wij zeker voor te leggen aan de gemeenteraad.”

Aantikken

Coevorden heeft nu 20 miljoen euro aan algemene reserves. De reserves zijn gegroeid vanwege onder meer een aantrekkende landelijke economie. De overheid gaf de laatste twee jaar meer geld uit en daarvan profiteerde ook de gemeente Coevorden. Coevorden wil in 2021 de 30 miljoen euro aantikken. Eventuele klappen kunnen daardoor in de toekomst beter worden opgevangen, stelt het college. Burgemeester en wethouders willen de bestuursperiode niet achter zich laten met een lege portemonnee, maar wel met een gezonde financiële huishouding. Brink: “We spelen niet voor Sinterklaas. Kom niet op de proppen met een kerstboom vol met uitgaven. Dat willen we meegeven aan het volgende college. Richt je op de kerntaken.” Het beleidsplan Samen Krachtig valt onder het Coevorder sociaal domein. Er zijn volgens Brink plannen om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. “Gezondheid moet echt een product worden. We moeten de plannen professioneel oppakken met bijvoorbeeld Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Treant Zorggroep, Saxenburgh Groep, Icare, Zorggroep Tangenborgh en Promens Care. Een hobbysfeer moet worden voorkomen. Belangrijk is verder dat niet wetten, maar inwoners en oplossingen centraal staan.”

Auteur

Redactie