‘MH17-kraanvogels naar Japan’

EMMEN

Het is nog een wild idee, maar de 298.000 kraanvogels van de expositie Room of Hope in de oude zoo in Emmen vertrekken in 2020 naar Japan. Samen met duizend geschilderde kraanvogels.

Door Vincent Trechsel Ruim 30.000 mensen hebben de kraanvogelexpositie in Emmen al bezocht. De expositie – een idee van Tjitske Dijkstra en Ingo Leth – maakt veel los bij de mensen. Het laat de bezoekers nadenken over onderwerpen als wereldvrede. De 298.000 origamivogeltjes zijn gevouwen voor de 298 slachtoffers van de MH17-ramp. De massa die tijdens de expositie te zien is, werkt overweldigend, maar komt 29 oktober ten einde. Wat gebeurt er daarna met de kraanvogels? Ideeën zijn er om de expositie te verhuizen naar Haarlemmermeer, waar het officiële herdenkingsmonument van de ramp dit jaar is onthuld door koning Willem-Alexander. Al is dat een voornemen voor de korte termijn. Hoe mooi is het als de kraanvogels te zien zijn in Japan, de bakermat van de origamikunst? Daar brainstormden de initiatiefnemers van de expositie over samen met origamikunstenaar Marten Brouwer, die vorige maand in Emmen was. Brouwer wordt in Japan erkend als nationaal erfgoed. En dat terwijl hij Nederlander is.

Kunstwerken

Brouwer – al 27 jaar bezig met origamikunst – heeft voor de vredesparken in Hiroshima en Nagasaki duizend kraanvogels gevouwen uit één stuk papier. De origamikunstenaar vouwt de knapste creaties, zoals een lotusbloem met vier kraanvogels met elk weer vier kleine kraanvogeltjes op de vleugel. Aan die kunstwerken komt geen schaar te pas. Voor de ‘Japanse versie van Room of Hope’ heeft Brouwer het idee om weer duizend kraanvogels uit één papier te vouwen. “Als deze expositie doorgaat, kan dat de allermooiste zijn die ik ooit heb gezien”, reageert hij vanuit het Japanse Osaka, waar hij nu zeven jaar woont. Kunstenaar Ingo Leth wil de expositie met duizend geschilderde kraanvogels verrijken. Volgens Japanse traditie mag je na het vouwen van duizend kraanvogels een wens doen. Leth wil dat aantal met zíjn werk bereiken. Dat heeft hij al eens eerder gedaan, toen hij genezing van zijn zieke moeder wenste. Het verschil is dat hij er toen negen jaar over deed. Nu heeft de Emmenaar maar 2,5 jaar om tot duizend kraanvogels te komen. “Ongeveer één per dag”, weet Leth, “maar ik ben al begonnen.”

Tokyo

Duizend geschilderde kraanvogels, duizend kraanvogels uit één papier gevouwen door een origamimeester en de 298.000 kraanvogeltjes kunnen tot een indrukwekkende expositie leiden. Het drietal droomt ervan dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima de expositie willen openen, mede vanwege hun betrokkenheid bij de herdenking van de vliegramp. Het koninklijk echtpaar is tegen die tijd zeer waarschijnlijk in Japan aanwezig, omdat de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo worden gehouden. Initiatiefneemster Tjitske Dijkstra is heel enthousiast over het idee. “Het zou bijzonder zijn als de expositie zijn afsluiting vindt in Japan, waar het kraanvogelverhaal vandaan komt. Na Japan wil ik de nabestaanden de mogelijkheid bieden om duizend kraanvogels te krijgen, verwerkt in een kunstwerk.”

Auteur

Redactie