Henk en Bertha Tent: ‘Geven mooier dan ontvangen’

EMMEN

Het was afgelopen week een feestelijke morgen in het Emmer woonzorgcentrum Zuidermarke. Henk en Bertha Tent haalden er kleding voor Roemenië.

Door Kristian Elders Om maar met de deur in huis te vallen: het wordt vanaf donderdag geen snoepreisje voor het stel uit Emmen. Alweer voor de 25e keer reizen Henk (74) - hij is ook vrijwilliger in Zuidermarke - en zijn één jaar jongere vrouw Bertha op eigen initiatief af naar Roemenië. Bewoners van Zuidermarke breien samen met mensen uit Emmen centrum kleding, knuffels en dekens voor kinderen die daar om zitten te springen. “Dit wordt wat ons betreft niet de laatste keer dat we kleding brengen naar Roemenië”, vertelt Henk vlak na de overhandiging van de spullen. “Om een goed beeld te geven liet ik hier in Zuidermarke een film zien over hoe de mensen in Roemenië leven. De kleding is voor kinderen die tegen de grens met Moldavië wonen. We rijden drie dagen om daar aan te komen. We rijden in Roemenië op veel onverharde wegen en dat kost behoorlijk veel tijd.”

Valthe

Het echtpaar Tent koopt in Roemenië vijftig voedselpakketten om daar ook uit te delen. Henk was in zijn werkzame leven rij-instructeur. De ruimte die hij daarvoor thuis gebruikte komt goed van pas om de kleding op te bergen. “We kunnen ook terecht bij mensen in Valthe.” Het stel is straks veertien dagen van huis en het is heel hard werken. Soms moet er bergop worden gelopen om mensen te bereiken. “Het is vermoeiend”, vat Tent samen. De kleding komt bij kerken terecht. Welke dat zijn maakt Henk en Bertha niet uit. “We willen iedereen helpen. Gelovig of niet. Kinderen worden vaak verlaten door hun moeder en belanden in een kindertehuis. Ook daar is kleding nodig.” Het breien voor Roemenië gaat overigens gewoon door. Er wordt elke dinsdagmorgen gebreid tijdens een zogeheten gouden koffiemoment in de Amaliazaal van Zuidermarke. Wekelijks zijn er zo’n veertien vrouwen aanwezig. Activiteitenbegeleider Harriët Vermaas zette het gouden koffiemoment en het breiproject op.

Helpen

De 93-jarige Johanna Dokter woont zes jaar in Zuidermarke. Zij werkt graag mee aan het project. “Dit is een mooie bezigheid. Ik doe andere mensen graag een plezier met deze hobby. Mensen helpen zit in mij.” Annie Rolink (80) uit de Emmer wijk Barger-Oosterveld kwam vorige week ook buurten in Zuidermarke. Niet als deelnemer, maar zij heeft thuis spullen voor Roemenië. Rolink was er om erachter te komen hoe deze goederen op de juiste plaats van bestemming komen. Annette Benus is 73 jaar en woont tegenover Zuidermarke in appartementencomplex De Oude Drukkerij. “We kregen een folder in de bus over het breien. Misschien was het begin wat onwennig voor mij, maar ik beleef hier nu heel veel plezier. We leren elkaar goed kennen en het is gewoon erg gezellig.” Henk en Bertha gaan jaarlijks altijd in de herfstvakantie op pad met de kleding. “Dit is een virus. We krijgen er zoveel liefde voor terug. Het is mooier om te geven dan te ontvangen.”

Auteur

Redactie