Nieuw schrijverstalent voor de ZuidOosthoeker

EMMEN

Anna Sophie Bakker komt uit Emmen, is eerstejaars van de opleiding journalistiek in Zwolle en gaat de komende periode voor de ZuidOosthoeker aan de slag. Een korte kennismaking.

Door Vincent Trechsel Zeventien jaar is ze nog maar en nu al pakt Anna Sophie Bakker iedere dag de trein naar Zwolle om daar de opleiding journalistiek te volgen. Schrijven doet ze graag. Daarom heeft ze óók voor deze opleiding gekozen. Met ‘een echte schrijversopleiding’ kan ze alleen maar schrijver worden. Dat is het ook niet helemaal, vindt ze. “Ik schrijf graag verhalen maar niet per se boeken. Columns schrijven en interviews uitwerken vind ik ook leuk.” De komende tijd schrijft Sophie – zoals haar roepnaam luidt – vanwege haar opleiding verhalen voor de ZuidOosthoeker. Sophie, die al een gedichtenbundel heeft uitgebracht, wordt gezien als schrijverstalent. Volgens de Emmer amateurfotograaf Paul Barelds althans. En hij kan het weten, want de wiskundedocent werkte tijdens twee foto-exposities met zijn voormalige leerlinge samen. Sophie schreef enkele gedichten bij het fotowerk van Barelds.

Papier

Sinds ze kan schrijven houdt ze van alles bij in dagboekjes, notitieblokken of staan er schrijfsels op losse stukjes papier. Vaak een gedichtje of zomaar een gedachte. Toen ze zeven jaar was, schreef ze haar eerste gedicht. Voor haar moeder. Dat ging over vlinders. Drie jaar later zat ze bij een vluchtelingenmeisje in de klas dat aanvankelijk Nederland weer zou worden uitgezet. Het gevoel dat dit opriep bij Sophie is terug te vinden op een stukje papier dat nog ergens in huize Bakker ronddwaalt. De onderwerpen waarover ze graag schrijft zijn divers. Dat zal voor haar producties in deze krant niet anders zijn. “Het klinkt wat zwaar, maar soms schrijf ik over het leven”, vertelt ze over haar bestaande schrijfwerk. “Heftige onderwerpen zoals oorlog komen voorbij, maar soms is het onderwerp ook fictief. Laatst schreef ik over een oma, die haar kinderen en kleinkinderen niet meer herkent. Dat verzin ik dan.” Sophie blijft dichten, dat weet ze zeker. Nieuws noemt ze interessant, feitjes uitzoeken leuk. Dat ze nieuwsgierig is, komt goed van pas. Wat ze van plan is in de journalistieke wereld weet ze met haar zeventien jaar nog niet zo goed. Columns schrijven en dichten blijven bij elk antwoord terugkomen. Een carrière op tv? Dat ligt aan het verloop van haar studie. “Maar”, verzekert ze, “ik zal het schrijven niet verlaten.”

Auteur

Redactie