Column Coevorden Verbindt: Een bijzonder en emotioneel evenement

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze keer is wethouder Jan Zwiers aan de beurt.

Afgelopen zaterdag en zondag vond de Samenloop voor Hoop plaats in Zweeloo. Ruim 700 deelnemers in 34 teams wandelden in estafettevorm rondjes rond de Brink in Aalden. De Brink was er speciaal voor geprepareerd en afgesloten. Vierentwintig uur lopen in de avond, de nacht, de ochtend en de middag. Vierentwintig uur lopen in een unieke sfeer; samen lopen voor het leven, voor onderzoek. Broodnodig onderzoek, want meer dan honderdduizend mensen per jaar krijgen in Nederland de diagnose kanker. In diverse plaatsen in ons land vinden jaarlijks ‘samenlopen’ plaats. Het is wandelen en gesprekken hebben over kanker, maar vooral geld inzamelen voor meer onderzoek. KWF ondersteunt deze evenementen zodat het overal dezelfde goede en mooie uitstraling heeft. Langs de kant stonden de stands van de markt en tenten van de teams. Op de Brink een grote tent en een grote tent voor de eregasten. Geen bobo-vips, maar mensen met kanker en mensen die hiervan hersteld zijn. Ze kregen een soort verwen-arrangement aangeboden, met keuze uit massage, pedicure, gezichtsverzorging, een fotoshoot en andere heerlijke dingen. Er was een buffet georganiseerd en er werd natuurlijk veel met elkaar gesproken. Er heerste een prima sfeer en niets wees op terneergeslagenheid. Er sprak juist veel kracht uit! Stromende regen bij de opening op zaterdagmiddag om 17.00 uur. Het kwam met bakken uit de lucht, rechtstreeks in mijn schoenen had ik het gevoel. Dat moet bij alle lopers zo gevoeld hebben. Als verzopen katten liepen mensen de eerste uren rond, maar met een glimlach op het gezicht. Ontberingen die misschien ook wel passen bij dit evenement, wanneer je denkt aan alle mensen die zware behandeling ondergaan om te herstellen van hun ziekte. Deelnemers liepen één uur, twee uur, werden dan afgelost door teamgenoten om even pauze te nemen en later weer in te stappen. Op de achtergrond klonk muziek vanaf het podium of vanuit het glazen huis. Artiesten traden belangeloos op en bedrijven werkten belangeloos mee om het evenement mogelijk te maken. De organisatie mag na acht maanden voorbereiding bijzonder tevreden zijn. Het was intensief en beladen, ook voor de vrijwilligers. Ze hebben samen een zeer succesvol programma neergezet en op de opbrengst van maar liefst 53.231 euro kunnen ze meer dan trots zijn. Beladen was het, zei ik net al, én indrukwekkend. De sfeer, de emoties, het begrip en de saamhorigheid die deze Samenloop voor Hoop opriep was prachtig en indringend. Het komt wel binnen, zogezegd. Op de spandoeken van KWF stond ‘Loop mee en sta stil bij kanker’. Niet te lang stilstaan, denk ik dan, want stilstand is achteruitgang. We moeten door met onderzoek, we moeten vooruitgang boeken via het geld dat hiervoor beschikbaar is en komt. Gelukkig zag ik veel mensen genieten, want het is ook een loop voor hoop, voor het leven en de kans op een mooie toekomst. Een toekomst die weer andere dromen kent dan alleen de hoop op genezing, maar verder gaat dan dat. Een toekomst waar plaats is voor persoonlijke doelen, samen dingen doen en genieten van het leven. Ik heb genoten. Het was emotioneel, confronterend, hoopvol en je kon de wilskracht van mensen voelen. Ik ben er nog beduusd van! Wethouder Jan Zwiers

Auteur

Redactie