Zweeloo kleurt paars door Samenloop voor Hoop

ZWEELOO/AALDEN

De Samenloop voor Hoop Zweeloo gaat zaterdag 7 oktober om 17.00 uur van start. De organisatie heeft er dan acht maanden van voorbereiding opzitten.

“Dat lijkt een hele periode, maar het is voorbij gevlogen”, zegt voorzitter Ellen Bakker-Bil namens de organisatie. “Het is een evenement met verschillende onderdelen die allemaal uiteindelijk in elkaar moeten passen. Dat is best een puzzel.” Om dit alles in goede banen te leiden bestaat de organisatie uit 25 mensen, die in commissies elk een onderdeel voor hun rekening nemen. Komend weekend gaan 34 teams met meer dan 660 deelnemers in estafettevorm rondjes lopen rond de Brink in Aalden. Er zijn 65 eregasten. Dat zijn mensen die kanker hebben of gehad hebben en samen met een naaste door de organisatie zijn uitgenodigd om in de watten te worden gelegd. Welgeteld 55 kinderen lopen mee met de kinderloop op zondagmiddag. Bijna veertig bedrijven en organisaties sponsoren het evenement door geld, diensten of producten beschikbaar te stellen. Er zijn ruim zeventig vrijwilligers die komend weekend hun tijd beschikbaar stellen. Het bedrag dat tot nu toe bijeengebracht is door de teams bedraagt 30.000 euro. Team Over de Lijn voor Lijn is het team met de hoogste opbrengst tot nu toe. De vriendinnengroep van de zieke zestienjarige Marjolijn haalde maar liefst 4500 euro op aan donaties. Natuurlijk is het doel van de Samenloop om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Om - zoals binnen KWF wordt gezegd - 'de dag dichterbij te brengen dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker’. Een ander belangrijk doel is in de afgelopen periode minstens net zo waardevol gebleken: het thema kanker bespreekbaar maken.

Diagnose

Hilde Habing van team Unicorns are Awesome vertelt: “Binnen ons team werden we opnieuw geconfronteerd met iemand die de diagnose kreeg. We merkten dat dankzij de Samenloop het veel gemakkelijker is om er met elkaar over te praten.” Hetzelfde effect merkten de organisatoren ook op de momenten dat zij op markten en braderieën in de omgeving stonden. Ellen Bakker: “In gesprek met de bezoekers over de Samenloop hoorden we soms schrijnende verhalen. Het lucht mensen soms zichtbaar op om erover te praten.” Naast de ceremonies is er een amusementsprogramma. Op een aantal optredens is de organisatie extra trots. “Dat Lisanne Spaander, Thijs Pot en Isa Zwart bij ons optreden is extra speciaal”, zegt preses Bakker. “Het evenement zou niet compleet zijn zonder de medewerking van lokale koren zoals The Sweelsingers tijdens Hemmeltied op zaterdagmorgen. Sweelodie treedt tijdens één van de ceremonies op en Marturia verleent zondagmorgen medewerking tijdens de herdenkingsdienst.” Bakker heeft er alle vertrouwen in dat het evenement slaagt. “Wij zijn er klaar voor!” Meer informatie staat op www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/drenthe/zweeloo.

Auteur

Redactie