'Begrijpen met je handen' in Emmer gemeentehuis

EMMEN

Hoe stimuleer je creativiteit bij jonge kinderen? Een inspiratiebijeenkomst daarover wordt op woensdag 11 oktober vanaf 19.30 uur gehouden in het bruggebouw van het Emmer gemeentehuis.

De Kunstbeweging organiseert samen met Hilda Brandsma van Stichting Tinten, Carla Ruhé van Ontwikkeling Kind Centra Emmen (OKCE) en de gemeente Emmen voor de vierde keer op rij een inspiratieavond over de ontwikkeling van het jonge kind. Jeska Aasman – zij is adviseur van De Kunstbeweging - vertelt: “Binnen de gemeente Emmen vinden we het van groot belang dat kinderen zich spelend kunnen ontwikkelen. Hoe begeleid je dit als pedagogisch medewerker of leerkracht? Om op deze vraag een praktisch antwoord te kunnen geven organiseren we deze inspiratiebijeenkomsten. Creativiteit lijkt een soort toverwoord, maar het borrelt niet zomaar op. Je kunt het wel degelijk stimuleren. Om creativiteit uit te lokken is het goed om het idee los te laten dat kinderen altijd iets te moeten leren. Kinderen zijn van nature onderzoekers en hebben allemaal hun eigen interesses. Als hun nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd komen ze in een ‘flow’ en gaan ze volledig op in wat ze maken of onderzoeken. Deze hoge concentratie heeft effect op hun persoonlijke groei en ontwikkeling van de hersenen”, zegt Aasman.

Creatieve processen

Aasman: “Volwassenen kunnen een essentiële rol spelen bij het begeleiden van kinderen in creatieve processen. Daarom hebben we voor 11 oktober cultuurpedagoge Sabine Plamper en beeldend kunstenares Titia Sprey uitgenodigd. Zij hebben een heldere visie ontwikkeld op kind en creativiteit en geven handvatten en ideeën om kinderen te begeleiden bij creatieve processen. Onder de naam Atelier in een koffer verzorgen zij deze vierde inspiratieavond. De avond bestaat uit een lezing en een praktisch gedeelte. Theorie en praktijk worden zo met elkaar verweven.” De avond is bestemd voor onder anderen groepsleidsters, pedagogisch medewerkers, leerkrachten, icc’ers, mbo- en hbo-studenten. Atelier in een koffer zorgt voor materiaal waarmee de deelnemers de volgende dag aan de slag kunnen. Aanmelden kan via info@dekunstbeweging.nl, onder vermelding van: Begrijpen met je handen. Deelname is gratis.

Auteur

Redactie