Marijke Huurman: ‘Samen wandelen is heerlijk’

COEVORDEN

Het was eind april dat Fysiotherapie en Training Coevorden met de groep Wadapatja begon aan de Nationale Diabetes Challenge. De finale was zaterdag op Sportcentrum Papendal bij Arnhem.

Door Kristian Elders De Coevorder deelnemers trainden de afgelopen twintig weken om de conditie op te bouwen. Vanuit Coevorden vertrok een equipe die de vijf kilometer liep op Papendal. Ook de snellere tien kilometer groep deed mee in Gelderland. Onder de Coevordenaren zitten daadwerkelijk wandelaars met diabetes. Afgelopen week werd drie keer geoefend voor Papendal. Dat was op woensdag-, donderdag- en vrijdagavond. Alle Nederlandse deelnemers kwamen zaterdag bij elkaar om samen te wandelen. Dat gebeurde onder de vlag van de Bas van de Goor Foundation. De ZuidOosthoeker liep vorige week mee met de vijf kilometer groep. Onder meer het Europark en ook een stukje Duitsland werden aangedaan. Fysiotherapeute Carla Haijer liep mee met de genoemde groep. “Ik houd van wandelen en contact met mensen. Dan is dit de ideale combinatie”, zegt zij vlak na de start aan de Eendrachtstraat. De 58-jarige Coevordense werkt alweer sinds 1980 bij Fysiotherapie en Training Coevorden.

Frequentie

Haijer weet te vertellen dat de groep Wadapatja elke donderdag trainde. Alleen vorige week werd de frequentie opgevoerd naar drie trainingsavonden. Veel collega’s van Haijer wandelden mee sinds eind april. Aanjager van Wadapatja is fysiotherapeut Gerrit van Telgen, die donderdag overigens met de tien kilometer groep wandelde. Deelnemer Tom Kleine (67) uit Coevorden had aan het begin moeite om vijf kilometer vol te houden, maar dat is nu wel anders. Hij en zijn vrouw Agaath (68) zagen tot hun spijt andere deelnemers afvallen door lichamelijke ongemakken, maar het stel deed altijd met veel plezier mee. “Voor mijn lichaam is dit het beste”, zegt de Coevordense Marijke Huurman (70) al wandelend. “Samen wandelen als groep is heerlijk, maar alleen is ook wel eens leuk.” De finale van de Nationale Diabetes Challenge was zaterdag een soort van dankjewel voor iedereen die meedeed. “Het belangrijkste is dat mensen ook na deze challenge willen blijven wandelen”, vertelt Haijer. “Ook na Papendal blijven we wandelen”, zeggen Tom en Agaath in koor. “We doen zeker mee als er een tweede challenge komt. We hebben nu meer uithoudingsvermogen.”

Auteur

Redactie