Burgemeesterscolumn: Voor elkaar

Emmen

‘Rietgedekt, goedgebekt’. “Kent u die uitdrukking”, zou dominee Gremdaat zeggen. Ik moet meteen lachen. Zo herkenbaar. Hij is van oud-collega Tryntsje Slagman, waar ik wel meer van leerde. Ze doelde op inwoners, vaak uit het Westen afkomstig, die nog maar net in een Drents dorp wonen en vervolgens het hoogste woord hebben. Dat is lastig, want de gemiddelde Drent heeft heel wat ideeën, maar gebruikt wat minder woorden.

Het is een van de spanningen die er zijn wanneer de burger en de overheid meer met elkaar in gesprek gaan. Hoe voorkom je dat ‘rietgedekt, goedgebekt’ de toon voert. We hebben het erover op de studiemiddag van de Drentse gemeenten. De overheid doet steeds meer een beroep op de inzet van inwoners. Soms komt dat voort uit bezuinigingen. Denk bijvoorbeeld aan al die zwembaden, die nu gerund worden door vrijwilligers. Maar de overheid vindt ook dat plannen vaak beter worden als ze zelf worden ontwikkeld door burgers. Een medewerker van het Sociaal Cultureel Planbureau betoogt dat het nog allemaal niet zo eenvoudig is. Zo lijken hoogopgeleiden veel actiever in de ‘doe-democratie’ dan laagopgeleiden. Dat valt in Emmen wel mee. Op dinsdag hebben we Het Grote Voor Elkaar Festival. Een mooie titel. Bij de lunch spreek ik heel wat actieve inwoners, die zich allemaal willen inzetten voor onze mooie gemeente. Dat zijn echt niet alleen maar hoogopgeleiden. Zij zijn de hele middag en avond bezig met het maken van mooie plannen. Eerst zijn er wat inleidingen om ze wat op gang te brengen. Maar daarna gaan ze in allerlei groepen aan de slag met de concrete uitwerking. Ook wordt er gepraat over de ontwikkeling van de Erkende Overleg Partners. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor het gemeentebestuur. Dat gaat vaak goed, maar er zijn ook verbeterpunten. Aan het eind van de dag worden er diverse plannen gepresenteerd, die een nadere uitwerking behoeven. Dat kan om te beginnen aanstaande zaterdag. Dan vindt op het Marktplein het vervolg plaats. Trotse bewoners laten hun initiatieven in eigen dorp of wijk zien aan andere inwoners. Ik mag om 11.00 uur aftrappen. Vervolgens kunt u daar met mij ‘speeddaten’. Zo noemt de organisatie dat. Ik zou zeggen: een goed gesprek voeren. Dat kunt u ook met de wethouders die rond de middag allemaal op het gemeentehuis zijn. Het is ook een soort ‘open huis’ zodat u kunt zien waar we werken. Maar het is boter bij de vis. Als u een goed plan heeft voor het dorp of de wijk kunt u dat zaterdag indienen. Er is ondersteuning aanwezig om een globaal plan wat aan te scherpen. Deze ideeën worden beoordeeld op de bedoeling en haalbaarheid. Voor goede plannen is maar liefst 6000 euro beschikbaar. Dat is niet niks. Ook als u niet direct een plan heeft, is een bezoekje aan het Marktplein en het gemeentehuis de moeite waard. Er is van alles te doen voor de kinderen, er is fijne muziek en lekker eten. We zien elkaar zaterdag. Dan komt het vast ‘voor elkaar’. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie